Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam/Amsterdam, 26 oktober 2009

Air Products realiseert in boekjaar 2009 omzet van 8,3 miljard dollar

Air Products (NYSE: APD), de Amerikaanse leverancier van industriële gassen en chemicaliën met diverse productielocaties en kantoren in Nederland, heeft de jaarcijfers van 2009 bekendgemaakt. In boekjaar 2009, dat liep van 1 oktober 2008 tot en met 30 september 2009, werd een omzet van 8,3 miljard dollar gerealiseerd. Dat betekende een daling van 21 procent ten opzichte van 2008. De daling was vooral te wijten aan de afname van het verkochte volume, het nadelige wisselkoerseffect en de lagere opbrengsten uit de doorvoer van aardgas en grondstoffen. De brutowinst daalde in boekjaar 2009 met 22 procent naar 1,18 miljard dollar.

John McGlade, CEO van Air Products zei in een toelichting op de cijfers: "Het begin van ons fiscale jaar viel samen met de financiële crisis. Door de daaropvolgende economische recessie nam de wereldwijde vraag naar onze producten sterk af. Dit had uiteraard zijn weerslag op onze financiële resultaten, maar we zijn erin geslaagd de schade te beperken door een aantal drastische kostenbesparingen. We zien op dit moment dat de vraag in al onze sectoren weer aantrekt en dat onze nieuwe bedrijfsstructuur, die nu duurzamer en efficiënter is ingericht, ons beter in staat stelt op groei in te spelen als de markt zich weer herstelt."

Vierde kwartaal 2009
In het vierde kwartaal van 2009, dat liep van juli tot en met september 2009, realiseerde Air Products een omzet van ruim 2,1 miljard dollar, hetgeen een daling van 22 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van boekjaar 2008 betekende. De winst daalde met 12 procent naar 328 miljoen dollar.

De verkoop van gassen die per pijpleiding geleverd worden (Tonnage Gases) daalde in het vierde kwartaal van 2009 met 32 procent naar 640 miljoen dollar ten opzichte van het vierde kwartaal van 2008. De brutowinst daalde met 22 procent naar 105 miljoen dollar. Vergeleken met de vorige kwartalen steeg de afzet in het laatste kwartaal weer met 13 procent als gevolg van een stijgende vraag in de staal-, raffinage- en chemische industrie. De bulk- en cilindergassen (Merchant Gases) noteerden in het vierde kwartaal van 2009 een omzet van 932 miljoen dollar, een daling van 15 procent ten opzichte van 2008. De daling was vooral terug te voeren op het ongunstige wisselkoerseffect en een wereldwijde afname van de vraag door de productieterugval bij klanten. Ten opzichte van vorig jaar daalde de brutowinst van 'Merchant Gases' met 16 procent naar een bedrag van 166 miljoen dollar. Ook in dit segment toonde de afzet in het laatste kwartaal weer een voorzichtig herstel. De divisie 'Electronics and Performance Materials' realiseerde een omzet van 434 miljoen dollar, een daling van 22 procent. De brutowinst bedroeg 49 miljoen dollar, een stijging van 17 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2008. Op jaarbasis daalde de omzet van Electronics met 27 procent, maar dankzij de toegenomen activiteiten bij de klanten, is inmiddels weer een stijging van 3 procent genoteerd.

De omzet van de 'Performance Materials' daalde met 10 procent ten opzichte van 2008, met name door de afgenomen vraag in de coating-, automobiel- en constructiesector. In het laatste kwartaal was een omzetstijging van 9 procent zichtbaar, met name afkomstig uit Azië. De omzet van de business unit 'Equipment and Energy' daalde ten opzichte van 2008 met 3 procent naar 123 miljoen dollar. De brutowinst van 6 miljoen dollar betekende een kleine daling ten opzichte van 2008.

"We hebben al het nodige gedaan om in crisistijd optimaal te profiteren van onze traditioneel sterke marktposities. We zien voor de toekomst dan ook al nieuwe mogelijkheden, bijvoorbeeld in de energie- en milieusectoren en in de opkomende markten. Hoewel we niets durven zeggen over het tempo van het economische herstel, blijven we natuurlijk streven naar de realisering van onze doelstellingen op het gebied van omzet, marge en groei", aldus John McGlade, CEO van Air Products.


---