Burgerinitiatief Beter Financieel Toezicht wil vooraf poliskeuring DNB


Goedkeuring van ingewikkelde financiële producten vooraf voorkomt ellende achteraf

HENDRIK-IDO-AMBACHT, 20091026 -- Het nieuwe burgerinitiatief `Beter Financieel Toezicht' wil dat een door de overheid aangewezen toezichthouder (zoals de AFM of DNB) voortaan ingewikkelde financiële producten (zoals hypotheken, lijfrentepolissen, beleggingsverzekeringen, koopsompolissen e.d.) onderzoekt en goedkeurt vóórdat ze in Nederland op de markt mogen komen. Het burgerinitiatief is gestart door Marco van der Ploeg, een burger die zelf geen slachtoffer is van financiële wanpraktijken maar wel van mening is dat het in de toekomst anders moet.

Aanleiding

Half Nederland is momenteel de dupe van een foute woekerpolis, een ongunstige koopsompolis, een verkeerde hypotheekconstructie of een omgevallen bank. Dat moet in de toekomst echt anders.

Doelstelling

Dit burgerinitiatief wil dat de Tweede Kamer nadenkt over de mogelijkheden om financiële producten te laten onderzoeken en goedkeuren door een toezichthouder vóórdat deze verkocht mogen worden. Goedkeuring van financiële producten vooraf voorkomt ellende achteraf. Het doel is om burgers beter te beschermen tegen de hebzucht en de kleine lettertjes van de financiële instellingen die de afgelopen jaren financiële wanproducten op de markt hebben gebracht met o.a. torenhoge -maar wel verborgen- `eerste' kosten en idioot hoge provisies.

Middelen

Via de website www.betertoezicht.nl wil dit burgerinitiatief het vereiste aantal van minimaal 40.000 steunbetuigingen verzamelen. Daarna zullen deze worden aangeboden aan de Tweede Kamer.

Initiatiefnemer

Het burgerinitiatief `Beter Financieel Toezicht' is een initiatief van Marco van der Ploeg, een burger die zelf geen slachtoffer is van financiële wanpraktijken maar wel van mening is dat het in de toekomst anders moet.

Meer informatie

Op de website www.betertoezicht.nl