Stad van Morgen introduceert gemeentelijke beleidscode: DOE M.E.E


Introductiecongres voor gemeentelijke beleidsambtenaren op 10 november

EINDHOVEN, 20091026 -- Sinds de kredietcrisis is een grote kentering gaande in de manier waarop wij onze maatschappij inrichten. Dat is het eerste voelbaar in de gemeentes van ons land. Stuk voor stuk staan voor een enorme uitdaging om de stad of regio te verduurzamen. Beleidsambtenaren worden uitgedaagd met elkaar samen te werken aan een hoger maatschappijk doel. De DOE M.E.E. beleidscode helpt een ieder co-creatief op weg naar een gezonde, vitale en gelukkige Gemeente.

Maar wat is die beleidscode dan?
M.E.E. staat voor:
Maatschappelijk belang: Culturele diversiteit, sociale cohesie, gezondheid en vitaliteit, veiligheid en vooruitgang.
Ecologisch belang: Onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen en bijbehorende energie, CO2 uitstoot aan banden, fijnstof aan banden, optimale natuurlijke integratie op gebied van waterbeleid, huisvesting, mobiliteit, lokale voedselvoorziening en lokaal C2C afvalbeleid.
Economisch belang: Gemeentelijke investeringen en die van lokale belangenpartijen uit laten voeren door lokale ondernemingen, in gezonde samenwerkingsvorm en maatschappelijke betrokkenheid. Eventuele introductie van lokaal waardesysteem.

De beleidscode is samen te vatten met de drie beginletters van de zinnen: M.E.E..

DOE M.E.E. is een co-creatie initiatief van de Stad van Morgen (Stichting Transformation, Indexation & Research) om wethouders en raadslieden portefeuille en politieke belangen overschrijdend met elkaar samen te laten werken ten behoeve van een gezonde, vitale en economisch duurzame gemeente.

Op 10 november introduceert de Stad van Morgen het DOE M.E.E. concept in een werkcongres van een dag. Hierin komen de volgende M.E.E. thema's aan de orde:
* Vital PlaceS: Groene integratie in de hele stad is fundamenteel en nu al mogelijk. Het levert voedsel, energiebesparing, lucht en waterzuivering en een betere gezondheid. In nieuwbouw is dit niet zo moeilijk te plannen maar hoe doe je zoiets in een dichtbevolkte, volgebouwde gemeente?
* Elk gebouw een energiecentrale: De lokale economie is afhankelijk van energie van grote bedrijven die weer afhankelijk zijn van grondstoffen uit onstabiele landen. Door energie uit eigen omgeving te gebruiken kan de gemeente zich minder kwetsbaar ontwikkelen ten opzichte van de grote stromingen in de wereld. Maar dit uitrollen verlangt een multidisiplinaire aanpak en dat stuit vaak op problemen die door de Stad van Morgen worden opgelost.

* Lokale waardecircuits: Toen de wereldeconomie nog een grote materiele luchtballon was kon elke gemeente daarop meeliften. Nu die luchtballon er niet meer is dient men de eigen boontjes te doppen. Het is van belang om de waardecircuits binnen de gemeente te houden en ze te stimuleren tot cohesie, betrokkenheid en samenwerking.
* Bestuurlijke samenwerking: Een hoger gemeenschappelijk doel helpt om belangen te bundelen ten behoeve van vooruitgang. Door middel van workshops worden de deelnemers gevraagd samen de huidige operationele knelpunten samen te vatten en oplossingen aan te dragen die de vooruitgang positief beinvloeden.

DOE M.E.E. kan doorslaggevend zijn voor de komende raadsverkiezingen. Laat degene die het beste "M.E.E. DOET" de raadsverkiezingen winnen.