Ingezonden persbericht


De Nederlandse wetenschap over 17de eeuws Manhattan Lezingenreeks 'Dutch Manhattan 1609-2009'
Amsterdam, 19 oktober 2009

In 1609 arriveerde Henry Hudson namens de VOC op het eiland Manhattan. Deze 'ontdekkingsreis' was het begin van een speciale relatie tussen Nederland en New York die duurt tot de dag van vandaag. Dit najaar organiseert het Centrum Internationale Erfgoedactiviteiten (CIE) en het Centrum voor de Studie van de Gouden Eeuw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) een lezingenreeks ter viering van de 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en New York. In vier avonden zullen verschillende aspecten van de geschiedenis van de Nederlandse aanwezigheid op Manhattan belicht worden. Daarbij ligt de nadruk op de zeventiende-eeuwse kolonie rond de stad Nieuw Amsterdam, die in 1664 moest worden prijsgegeven aan de Engelsen. De lezingen - afgewisseld door muzikale intermezzo's - vinden plaats in het restaurant van het karakteristieke Lloyd Hotel als onderdeel van Lloyd Time on Mondays. Het Lloyd Hotel vormt een passend decor voor de lezingenreeks, omdat het in 1921 is gebouwd als landverhuizershotel voor scheepvaartmaatschappij de Koninklijke Hollandsche Lloyd. Van hieruit voeren vele Oosteuropese immigranten in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw een nieuwe toekomst tegemoet.
* Maandag 26 oktober: Michiel van Groesen (Universiteit van Amsterdam), 'The Dutch encounter with the New World: textual and visual representations of North America at the time of Henry Hudson.' en Jaap Jacobs (zelfstandig onderzoeker en schrijver), 'Tracing Dutch New York'.
* Maandag 2 november: Janne Nijman (Universiteit van Amsterdam), 'Hugo Grotius, the Law of Nations, and the American Indians.' Muziek: White Sands (band)
* Maandag 9 november: Martine Gosselink (Rijksmuseum), 'The Dutch origins of Manhattan'.
* Maandag 16 november: Frans Blom (Universiteit van Amsterdam), 'Selling Manhattan: Dutch Anglo picturing of New Netherland and New York.' Muziek: Karin Giphart (singer-songwriter)

Locatie: Restaurant Lloyd Hotel
Toegang: Gratis, reserveren niet nodig
Tijd: 20:00
Taal: Engels

De lezingen worden mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Nieuw Amsterdam en Uitgeverij Boom. Lloyd Hotel & Culturele Ambassade, Oostelijke Handelskade 34, 1019 BN Amsterdam, tel. 020- 5613636, www.lloydhotel.com

Noot voor redacties

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht