Universiteit van Tilburg

Persbericht 12 oktober 2009

Amerikaanse en Nederlandse economen over marktwerking in de zorg

Minister Klink discussieert met afgevaardigde Witte Huis op congres in Tilburg

Marktwerking in de gezondheidszorg is zowel in Nederland als in de Verenigde Staten een hot item. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Universiteit van Tilburg (UvT) organiseren op 26 oktober een congres daarover in Tilburg: 'Effective Managed Competition: Health care on both sides of the ocean'. Daarin gaat minister Ab Klink van VWS in een videoconference een gesprek aan met een afgevaardigde van het Witte Huis over de toekomst van de gezondheidszorg in de VS en in Nederland.

Het doel van het congres is een intensieve gedachtenwisseling tussen Amerikaanse en Nederlandse zorgeconomen, in het licht van de debatten die de laatste jaren aan beide zijden van de oceaan gevoerd worden. In de Verenigde Staten spelen vooral kwesties als hoe 49 miljoen onverzekerden aan een zorgverzekering te helpen en de torenhoge kosten in toom te houden. In Nederland debatteren we over zorgverzekeraars als eventuele commerciële partners van ziekenhuizen en of marktwerking niet tot gevolg zal hebben dat zorg een commercieel product wordt - wat overconsumptie in de hand kan werken.

Discussieonderwerpen tijdens het congres zijn onder meer de verwachte effecten van marktwerking en wat Nederland en de VS kunnen leren van elkaars systemen.

Amerikaanse sprekers als Michael Chernew, David Cutler en Meredith Rosenthal van Harvard University en Martin Gaynor van Carnegie Mellon University gaan in gesprek met wetenschappers van diverse Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten, onder leiding van economen van de UvT. Het programma wordt afgerond met een debat tussen minister Klink en een afgevaardigde van het Witte Huis in een videoconference.