Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Eindhoven, 26 oktober 2009

Den Haag ziet belangrijke economische rol voor Brainport

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken vraagt aan Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven en voorzitter van Stichting Brainport, om tot een visie en ontwikkelingsprogramma te komen voor Brainport, vergelijkbaar met de luchtvaartnota (Schiphol, Amsterdam) en de Havenvisie (Rotterdam). Elies Lemkes, directeur van Stichting Brainport: "De opdracht van Van der Hoeven betekent een sprong vooruit. Het biedt Brainport de kans structureel te definiëren wat er nodig is om onze rol in de nationale economie te kunnen vervullen. Economische Zaken is de initiatiefnemer, maar om tot een brede visie te komen zal er ook veel overleg en contact zijn met andere beleidsterreinen zoals onderwijs en cultuur."

Van der Hoeven schrijft aan Van Gijzel dat zij Brainport ziet als een technologische topregio die Nederland als vooruitstrevende kenniseconomie nog nadrukkelijker op de kaart moet zetten. Dat is ook de doelstelling van het programma 'Brainport Navigator 2013; Lissabon voorbij!' dat in 2005 werd opgesteld door de Commissie Sistermans. Het is de gezamenlijke agenda van bedrijven, kennisinstellingen en overheden in Brainport. Deze drie partijen zetten zich als 'triple helix' in voor het versterken van het Brainport innovatie-ecosysteem. Onlangs is een tussenbalans opgemaakt van wat het Brainport programma tussen 2005 tot 2008 heeft opgeleverd. Conclusie: Brainport werkt. Met relatief weinig publieke middelen en veel privaat gegenereerd geld heeft de regio zich sterk ontwikkeld. Het succes van het programma blijkt vooral uit het feit dat de gekozen speerpunten een bovengemiddelde groei doormaakten, Investeringen in research & development en in startende ondernemingen vormen hierbij de succesfactoren. De economische speerpunten van Brainport sluiten heel goed aan bij de nationale sleutelgebieden: In het sleutelgebied High Tech Systems & Materials bijvoorbeeld, zijn dat de clusters automotive, hightech systemen en lifetec. Binnen het sleutelgebied Food & Flowers verwierf Brainport een sterke positie in Food & Processing. En de designsector in Brainport vormt meer en meer een van de zwaartepunten van de Nederlandse creatieve industrie.

"Investeringen in Brainport betalen zich terug, dat heeft zich al bewezen", aldus Elies Lemkes,

"Daarom zijn we blij met de impulsen van de rijksoverheid in recessietijd, zoals de regeling Tijdelijke Inzet Kenniswerkers. Kenniswerkers behouden voor de regio is van groot belang om de innovatiekracht van Brainport op peil te houden. Uit onderzoek blijkt bovendien dat één baan in Brainport in research & development ongeveer tien banen oplevert in de toeleveranciersketens van de maakindustrie en dienstverleners Het is fantastisch dat er nu, op weg naar 2020, ook zicht is op structurele ondersteuning."

In haar brief noemt Van der Hoeven de triple helix samenwerking een stevig fundament voor de uitbouw van de technologische topregio. Lemkes: "Het Navigator programma, de leidraad voor de samenwerking, loopt tot 2013. De 2020 visie kan daar prima op voortbouwen."