International Film Festival Rotterdam

39th International Film Festival Rotterdam
27 januari - 7 februari 2010

PERSBERICHT 26 oktober 2009


· Eerste selecties in VPRO Tiger Awards Competitie
· Lucrecia Martel en Jeanne Balibar in Tiger Awards Jury

Ben Russells Let Each One Go Where He May, Anocha Suwichakornpongs Mundane History en Pedro Gonzalez-Rubio's To the Sea zijn geselecteerd in de VPRO Tiger Awards Competitie 2010. The Tiger Awards Jury 2010 omvat de Argentijnse filmmaakster Lucrecia Martel, de Franse actrice Jeanne Balibar en Philip Cheah, directeur van het Singapore International Film Festival. De overige twee juryleden worden later bekend gemaakt. Het 39e International Film Festival Rotterdam heeft plaats van 27 januari tot en met 7 februari 2010.

Let Each One Go Where He May is de eerste lange film van de uit Chicago afkomstige Ben Russell. De geheel in Suriname opgenomen film portretteert het hedendaagse leven in het district Saramacca. Russells film volgt twee broers op reis vanuit Paramaribo naar hun woonplaats aan de Boven-Surinamerivier. Hij reflecteert hiermee op de reis van hun voorouders die, 300 jaar geleden, ontsnapten aan de Nederlandse slavernij. De film is door Russell geschreven, geregisseerd en geproduceerd.

Mundane History (Jao Nok Krajok), het speelfilmdebuut van de Thaise filmmaker Anocha Suwichakornpong is een familiedrama over een verlamde zoon, een ontwijkende vader en de verpleger die de rolstoelpatiënt moet verzorgen. Als filmproject ontving Mundane History een bijdrage voor scenario-ontwikkeling van het Hubert Bals Fonds. Het HBF bleef de film ondersteunen door twee jaar daarna een bijdrage voor postproductie te geven.

To the Sea (A la mar), portretteert op gevoelige wijze de relatie tussen een vader en zijn zoon. Beiden brengen de zomer door op het Chinchorro rif aan de Mexicaans-Caraïbische kust, waar de vader visser is. Deze tweede speelfilm van de Mexicaanse regisseur Pedro Gonzalez-Rubio is geproduceerd door Jaime Romandia voor Mantarraya Producciones, dat eerder films van Carlos Reygadas en Amat Escalante produceerde. De internationale belangen van To the Sea worden behartigd door sales agent MK2.

Filmmaakster, scenarioschrijfster en producente Lucrecia Martel (Argentinië) kreeg internationaal veel waardering voor haar speelfilmdebuut The Swamp (La Ciénaga, 2000). The Holy Girl (La niña santa, 2004) werd gepresenteerd op de CineMart in 2002 en werd geselecteerd voor de competitie van Cannes net als haar daaropvolgende film The Headless Woman (La mujer sin cabeza, 2008).

Theater- en filmactrice en zangeres Jeanne Balibar (Frankrijk) speelde haar eerste filmrol in Arnaud Desplechin's The Sentinel (La sentinelle, 1992). Recentelijk speelde ze in Michael Winterbottom's Code 46 (2003) en Clean (2004) van Olivier Assayas. Dit jaar is ze het onderwerp van Pedro Costa's Ne change rien, een intiem portret van haar werkproces in verschillende omstandigheden: tijdens een Offenbach-masterclass, een rock concert, componeersessies en repetities met haar band. Ne change rien wordt vertoond in de hoofdsectie Spectrum van IFFR 2010.

Philip Cheah (Singapore) is directeur van het Singapore International Film Festival en hoofdredacteur van BigO, Singapore's onafhankelijke magazine voor populaire cultuur. Hij is tevens adviesraadlid en medewerker van Cinemaya, het magazine van Aziatische filmcritici en bestuurslid van de NETPAC (Network for the promotion of Asian Cinema).

De VPRO Tiger Awards Competitie van het IFFR is opgenomen in de festivalsectie Bright Future. Voor de competitie komen uitsluitend eerste of tweede film van speelfilmlengte in aanmerking. Tijdens het festival kiest de Tiger Awards Jury drie gelijkwaardige winnaars. Het prijzengeld, voor elke filmmaker 15.000 euro, wordt ter beschikking gesteld door de VPRO. Sinds de oprichting in 1995, heeft de VPRO Tiger Awards Competitie een springplankfunctie voor beginnende filmmakers en ondersteunt hen in hun internationale carrières. Tiger Award-winnaars die hun carrière startten in Rotterdam waren onder meer He Jianjun (voor Postman, 1995), Petr Zelenka (voor Knoflikari, 1998), Christopher Nolan (voor Following, 1999), Lou Ye (voor Suzhou River, 2000) en Ilya Khrzhanovsky (voor 4, 2005).

(einde persbericht)

Noot aan de redactie,