MEDEDELING van het FAVV van 26 oktober

26/10/2009 18:22

FAVV-AFSCA

Slachthuis van Luik : Reactie van het Voedselagentschap op het persbericht van Test-Aankoop

Het Voedselagentschap wijst de ongegronde kritiek van Test-Aankoop af.

Het wijst erop dat de Europese regelgeving in slachthuizen tot 10 % met Salmonella besmette varkens toestaat.

Die tolerantie vindt een verklaring in het feit dat deze bacterie alomtegenwoordig is en dus ook in een aantal veehouderijen voorkomt.

Bij overschrijding van voornoemd percentage moeten verplicht corrigerende maatregelen worden getroffen (ontsmetting en verhoging van het aantal analyses).

Indien de maatregelen die de inrichting in functie van haar autocontrole treft, geen afdoend resultaat opleveren, neemt het Voedselagentschap meer ingrijpende maatregelen.

Het is in deze context dat het FAVV op 15 oktober 2009 de sluiting heeft bevolen van de slachtlijn voor varkens in Luik, dit in afwachting van een volledige sanering van de inrichting.

Deze maatregel in een beginfase van de varkensvleeskolom is normaal en heeft geen rechtstreekse invloed op de consument, die pas betrokken partij wordt op het einde van deze productiekolom.

Het Agentschap had dan ook geen enkele reden om informatie mee te delen die slechts op één individuele industriële operator betrekking had.

Toen het FAVV werd geconfronteerd met vragen van enkele journalisten besloot het dan toch om een persbericht te verspreiden over de beslissing om deze inrichting te sluiten.

De gedelegeerd bestuurder van het Agentschap zegt verrast te zijn door de uitlatingen van Test-Aankoop dat, aangezien het door 2 medewerkers wordt vertegenwoordigd in het Raadgevend Comité van het FAVV, goed op de hoogte zou moeten zijn van de regelgevingen en procedures die door het Agentschap worden toegepast. Reeds vanaf zijn oprichting heeft het Agentschap een grote transparantie ten toon gespreid over haar dagelijks werk zoals duidelijk te merken is aan de inhoud van haar website.

Dit item zal besproken worden op de vergadering van het Raadgevend Comité van het FAVV op 28 oktober.

contactpersoon voor de Nederlandstalige pers: Lieve Busschots : 0477 59 83 93

contactpersoon voor de Franstalige pers: Pierre Cassart 0477 69 35 65

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel