Ingezonden persbericht


Stichting Sociaal Cultureel Werk Buitenpost
Schoolstraat 31
9285 NE Buitenpost

PERSBERICHT

Als gevolg van de uitvoering van een oud raadsbesluit per 1 januari 2010.

Voortbestaan van It Koartling in Buitenpost ernstig bedreigd.

De toekomst van sociaal-cultureel centrum "It Koartling" in Buitenpost is onzeker geworden. De in wijde omgeving bekende ontmoetingsplaats voor jong en oud dreigt het slachtoffer te worden van de uitvoering van een oud besluit van de gemeenteraad. Daardoor komt per 1 januari 2010 een einde aan het beheer van het centrum in zijn huidige vorm. Wanneer de gevolgen inderdaad zullen zijn zoals zij nu lijken ziet het bestuur geen andere mogelijkheid dan om het centrum te sluiten.

In de regio is "It Koartling" een begrip. Naast een drukbezocht "jeugdhonk" is het een gezellige sociaal-culturele ontmoetingsplaats voor jong en oud. Het centrum organiseert zelf allerlei activiteiten en daarnaast maken andere plaatselijke organisaties gebruik van "It Koartling".

Vrijwilligersorganisatie.
De organisatie van "It Koartling" is volledig afhankelijk van de inzet van vrijwilligers, met uitzondering van het onderdeel beheer. De beide parttime medewerkers voldoen aan alle eisen die de wetgever aan een dergelijke functie stelt. Mede door hun aanwezigheid kan het centrum draaien zoals het nu doet.

Subsidieverlening.
Het sociaal-cultureel centrum is sterk afhankelijk van subsidiëring door de gemeente Achtkarspelen. Deze loopt echter achter bij de stijgende exploitatiekosten. Uitkomsten van onderzoek door de Stenden Hogeschool zijn hoopgevend, maar alle toekomstscenarios berusten op de voortzetting van het beheer in - minimaal - de huidige vorm en omvang. Juist deze voorwaarde komt in gevaar wanneer de gemeente per 1 januari 2010 uitvoering geeft aan een oud raadsbesluit. De loonkosten van beide beheerders worden door de gemeente tot 1 januari 2010 volledig gesubsidieerd. De uitvoering van het oude raadsbesluit betekent dat de beheerders in dienst komen van "It Koartling" en dat de subsidiëring van het beheer nog uitsluitend wordt gekoppeld aan de activiteiten voor kinderen en jongeren. Burgemeester en wethouders hebben als uitvloeisel van het raadsbesluit onlangs bekend gemaakt dat de subsidiëring aan Tempaan Welzijn ten behoeve van de twee voor "It Koartling" werkzame parttime beheerders per 1 januari 2010 wordt beëindigd.

Verstrekkende gevolgen.
Indienstneming van de beheerders is voor "It Koartling" geen optie. Daarnaast zal mogelijk vijftig procent of méér van het huidige aantal uren voor het centrum verloren gaan. In dat geval wordt voortzetting van het gebruik van het sociaal-culturele centrum - mede door de geldende wettelijke eisen - onmogelijk. De heikele kwestie is met de gemeente besproken. De verantwoordelijke wethouder, Sjon Stellinga, toonde zich niet ongevoelig voor de zorgen, maar zegt zich niet aan de uitvoering van het raadsbesluit te kunnen onttrekken. Wel verklaarde hij zich bereid te willen meehelpen bij het zoeken naar een oplossing. Het bestuur is echter bang dat een oplossing zal uitblijven. In dat geval is er geen andere mogelijkheid dan om de deuren van "It Koartling" te sluiten.

Open brief aan de raad.
In een poging om de dreiging van sluiting per 1 januari 2010 af te wenden heeft het sociaal-culturele centrum op 14 oktober een open brief naar de gemeenteraad gestuurd. In de brief wordt uitgelegd wat de huidige gevolgen zijn van het enkele jaren geleden genomen raadsbesluit. Het bestuur van "It Koartling" vraagt de gemeenteraad met klem om van de uitvoering van dat besluit per 1 januari 2010 af te zien en te zoeken naar een andere invulling van de zogeheten "ontvlechting", waarbij het voortbestaan van het sociaal-culturele centrum wordt veiliggesteld.

Datum: 23 oktober 2010.