Ingezonden persbericht

DE JONGE CLUB VAN ROME ROEPT OP TOT BEWUST ETEN
TEGEN HONGER EN VOOR DUURZAAMHEID

Wanneer? Maandag 26 oktober vanaf 10.00 uur tot 13.00 uur

Wat? De Jonge Club van Rome daagt internationale leiders bedrijfsleven, politiek en maatschappelijke organisaties uit en levert input aan de Club van Rome conferentie in Amsterdam, met o.a. koningin Beatrix, Mikhail Gorbachev en internationaal invloedrijke denkers over duurzaamheid.

Waar? Internationaal congres Club van Rome, Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam. Lausanne zaal, Movenpick Hotel.

Doel? De Jonge Club van Rome wil mensen, jong en oud, inspireren zelf actie te ondernemen en een bijdrage te leveren aan de oplossingen van wereldproblemen. Veel mondiale problemen zijn bekend. Veel mondiale oplossingen zijn ook bekend. Maar organisaties en politiek komen maar langzaam tot actie. De Jonge Club van Rome wil de oplossingen versnellen.

Wie? De Jonge Club van Rome Nederland, opgericht door de Club van Rome Nederland, richt zich op een duurzame en eerlijke toekomst, met leden tussen de 20 en 35 jaar die jongerennetwerken in Nederland vertegenwoordigen (o.a. Enviu, Duurzame studentenvereniging Morgen, Jongeren Milieu Actief, Nat. Agrarisch Jongeren Kontakt, Erasmus Universiteit, ECHO Expertisecentrum Diversiteit, SVN, Jonge Ondernemers).

Masterclass maandag 26 oktober 10.00 uur
De Jonge Club van Rome roept iedere Nederlander op om bewuster met eten om te gaan, om honger en klimaatverandering te bestrijden. Eten is een politieke daad. De keuze van voedsel beslist over bodemuitputting, regenwouden, CO2 uitstoot, educatie en gezondheid voor boeren en hun families. Iedereen kan een daad stellen, door privé, op het werk, en publiek - tijdens de boodschappen, in de kantine, tijdens het stemmen en via politici, een keuze te maken voor eerlijke consumptie, productie en handel. De masterclass over dit onderwerp gaat in première op het congres van de Club van Rome.

Inhoud masterclass
Hoe kan een versnelling teweeg gebracht worden in de oplossing van gerelateerde problemen rondom honger, klimaatverandering en armoede? Concrete uitdagingen waar de masterclass mee aan de gang gaat zijn: Hoe kunnen we nutrient-kringlopen versneld sluiten? Hoe kunnen we de kleinschalige landbouw stimuleren, zodat kleine boeren genoeg verdienen aan hun oogst om zichzelf en hun gezin van een bestaansminimum te voorzien? Hoe kunnen we verborgen milieu- en sociale kosten meenemen in winkelprijzen van producten? Mensen worden als consument, burger en werknemer aan het denken gezet over hun bijdrage aan problemen en oplossingen. Haalbare oplossingen staan centraal.
Na een plenaire lezing van Professor Hans Eenhoorn, worden in subsessies uitdagingen en hun oplossingen besproken. De hamvraag in elke discussie is: hoe kunnen we een versnelling teweeg brengen in het invoeren van de oplossingen?

Iedereen kan vandaag een daad stellen via zijn keuze voor eten. Bijvoorbeeld: Koop biologisch. Koop eten met een Eko-keurmerk. Gooi minder eten weg. Eet vaker met een groep. Eet vaker vegetarisch / minder vlees. Koop seizoensgebonden groenten, koop streekproducten. Compenseer de CO2 die jouw eten heeft geproduceerd door de transportkilometers. En stel vragen en zorg dat ze beantwoord worden.

De meeste oplossingen zijn gelukkig al bekend. Iedereen kan vanaf vandaag bewuster eten.

Op maandag 26 en dinsdag 27 oktober vindt de jaarvergadering (Global Assembly) van de internationale Club van Rome plaats in Amsterdam. Op maandag 26 oktober vanaf 10.00 uur tot 13.00 uur wordt de masterclass van de Jonge Club van Rome gehouden.