Ingezonden persbericht


Leidschendam, 28 oktober 2009

CBL: Verduurzaming voedsel in hogere versnelling

Vandaag ondertekent het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van de Nederlandse supermarkten, de Samenwerkingsovereenkomst Verduurzaming Voedsel met minister Verburg van LNV. Voor het CBL sluit dit goed aan op de CBL-Duurzaamheidsagenda waar de branche al sinds 2007 mee werkt.

De consument van vandaag is kritisch en wil dat de producten die supermarkten verkopen met extra aandacht voor mens, dier en milieu tot stand zijn gebracht. Supermarkten zetten volop in op duurzaamheid en stimuleren bovendien de verduurzaming van de voedselketen. Overigens niet alleen omdat de consument er naar vraagt, het CBL is van mening dat ieder die daar toe in de gelegenheid is zijn verantwoordelijkheid dient te nemen.

'Wij zijn er klaar voor om samen met alle ketenpartijen te werken aan een verdere verduurzaming van producten in de supermarkt. Omdat de consument er naar vraagt. En omdat wij onze verantwoordelijkheid willen en zullen nemen. Supermarkten hebben Passie voor Food en dat zullen we laten zien ook!', aldus CBL-voorzitter Klaas van den Doel.

Naast het CBL nemen aan het Platform Verduurzaming van LNV de FNLI, ZLTO, de cateraars en de horeca deel. Het CBL vindt het belangrijk dat de deelnemers aan het platform alle schakels in de keten vertegenwoordigen. Want ondanks dat er al veel stappen op het gebied van duurzaamheid zijn gezet, is er ook nog werk aan de winkel. Betere samenwerking binnen de keten én een goede faciliterende rol van de overheid moeten het mogelijk maken om het proces van verduurzaming te vergemakkelijken en versnellen.

Ter ondersteuning van de activiteiten van haar leden, heeft CBL al enkele jaren een duurzaamheidsagenda. Tal van onderwerpen zijn de afgelopen jaren de revue gepasseerd. Wat te denken van de toenemende verkoop van biologische producten, het verdoofd castreren van biggen, van koeien in de wei, het streven om na 2011 alleen nog maar duurzame vis te verkopen, het verbeteren van arbeidsomstandigheden, duurzame soja en verbeterd diertransport.

Voor meer informatie over het persbericht: Marlijn Somhorst van het CBL, 070-3376200

Een foto van de ondertekening van de Samenwerkingsovereenkomst behorende bij het Platform Verduurzaming Voedsel verschijnt eind van de middag op www.cbl.nl