Gemeente Helmond


MER Centrumgebied Groene Peelvallei.

Helmond en Deurne gaan een structuurvisie opstellen voor het Centrumgebied Groene Peelvallei op basis van de nieuwe wet Wro

In de structuurvisie staan de gemeentelijke ambities voor de verdeling en het gebruik van de ruimte in het Centrumgebied Groene Peelvallei. Ruimtelijke kwaliteit en de zorg voor een mooie en schone leefomgeving staan hierbij voorop.

Milieueffectrapportage (m.e.r.)
De gemeenteraden van Helmond en Deurne hebben in mei 2009 de nota van uitgangspunten en de nota van toelichting voor het Centrumgebied Groene Peelvallei vastgesteld. Deze notas bevatten beleidsuitspraken over de mogelijke planvorming in dit gebied die van invloed zijn op het milieu en bepalend zijn voor later te nemen besluiten. Daarom zijn de gemeenten op grond van de Wet milieubeheer verplicht een planmilieueffectrapportage, plan-m.e.r. te doorlopen. Het plan-m.e.r. is een integraal onderdeel van het besluitvormingsproces over de structuurvisie. Hierbij krijgen onderwerpen als duurzaamheid, biodiversiteit en landschapskwaliteit een herkenbare en volwaardige plaats. Hoofddoel van de plan-m.e.r. is op hoofdlijnen te onderzoeken in hoeverre de ambities binnen het milieubeleid gehaald worden bij invoering van het nieuwe ruimtelijk beleid. Dit wordt op basis van meerdere alternatieven met elkaar vergeleken op de milieueffecten.

Resultaat
Het resultaat van de plan-m.e.r procedure is het (plan)MER (planmilieueffectrapport). Deze brengt de effecten van de beleidskeuzes op het milieu in beeld. Daarmee is het een belangrijk instrument om te komen tot maatschappelijk en bestuurlijk draagvlak voor de keuzes in de structuurvisie. Het maakt het mogelijk te anticiperen op problemen en (nieuwe) kansen op het gebied van milieu, natuur of landschap. Eerste stap in deze plan-m.e.r. is het opstellen van een zogenaamde Notitie Reikwijdte en Detailniveau (fase 1). Deze notitie beschrijft de gewenste reikwijdte en het detailniveau van de informatie in het op te stellen milieueffectrapport. De gemeenten Helmond en Deurne bieden de wettelijk bevoegde instanties, waaronder de Provincie, de omringende gemeenten, Staatsbosbeheer, ZLTO en het waterschap Aa en Maas de gelegenheid een reactie te geven op de notitie Reikwijdte en Detailniveau. Daarna volgen de feitelijke plan-m.e.r.(fase 2).