Cramer en Verburg selecteren 10 voorbeeldprojecten aanpak verspreid liggende kassen

De ministers Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu hebben vandaag bekend gemaakt welke projecten om verspreid liggende kassen op te ruimen kunnen rekenen op extra steun van het Rijk. In totaal is nu voor een tiental gebiedsgerichte projecten 10 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit komt bovenop reguliere gelden als het Nota Ruimte budget, de provinciale en gemeentelijke begrotingen en de opbrengsten van de Ruimte voor Ruimte regeling. Ook kunnen de geselecteerde projecten gebruik maken van een expert-team.

Aanpak verspreid liggende tuinbouwkassen

Cramer en Verburg werken samen met provincies en gemeenten om verspreid liggende kassen op te ruimen en te bundelen in gebieden waar ruimte is voor ontwikkeling. De aanpak richt zich op kassen in landschappelijk waardevolle gebieden, zoals Nationale Landschappen en Rijksbufferzones. In 2011 moet 200 hectare gesaneerd zijn. Door planologische beperkingen kunnen tuinders daar niet uitbreiden. Verplaatsing en sanering is daarom niet alleen goed voor een sterke en duurzame tuinbouwsector, maar ook voor een mooi Nederland. Verrommeling wordt opgeruimd en de openheid en kwaliteit van het landschap nemen toe. Dit schept kansen voor recreatie en verbetert het vestigingsklimaat.

Volgens minister Verburg is de sanering van kassen niet alleen goed voor de sector, maar ook voor het landschap: "Dit zorgt voor alleen maar winnaars. De sector innoveert en blijft rendabel voor de toekomst. En we herstellen ons karakteristieke open Hollandse landschap. Zo zie ik het graag."

Minister Cramer vult aan: "Door tuinbouwbedrijven op bepaalde plekken te concentreren, kan er doorschaalvoordelen meer werk worden gemaakt van duurzaamheid. Denk aan het gebruik van CO2 uit de industrie, of aan energieleverende kassen die gekoppeld worden aan een woonwijk."

Geselecteerde projecten

De volgende tien projecten kunnen rekenen op een bijdrage van het Rijk: Stompwijk, Midden-Delfland, Laerbroek, Bommelerwaard, Maasdal Velden, Brabantse Wal, Vinkevelderpolder, Helenaveen, Pijnacker-Nootdorp en Deltapoort. De projecten zijn aangedragen door provincies en gemeenten. Bij de selectie is gelet op uitvoerbaarheid, voorbeeldwerking, mate van innovatie en zicht op concrete resultaten in 2010. Eind 2009 moeten de geselecteerde projecten een concreet Plan van Aanpak indienen. Dan zal ook bekend worden gemaakt welke vorm de Rijksbijdrage precies zal aannemen. Sommige projecten hebben alleen om procesgeld/begeleiding gevraagd, andere om saneringsgeld en/of procesgeld.

Stompwijk

Minister Cramer maakte de selectie van projecten bekend tijdens een bezoek aan Stompwijk in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Stompwijk ligt zowel in het Nationaal Landschap Groene Hart, als in de Rijksbufferzone Midden-Delfland en Snelwegpanorama Wijk en Woude (A4). Er wordt 13 hectare aan verspreid liggende tuinbouwkassen en bedrijfsgebouwen gesloopt, terwijl het karakteristieke open veenweidelandschap wordt behouden en versterkt. De tuinders verkassen naar de Meeslouwerpolder waar ze op duurzame wijze verder kunnen groeien. Doel is een aantrekkelijk recreatief gebied te scheppen in Stompwijk waar mensen uit de hele regio kunnen wandelen, fietsen en ontspannen. Ook wordt er meer ruimte voor waterberging gemaakt.

Noot voor redacties (