Gemeente Dongen

Geuronderzoek: ECCO overschrijdt norm

Publicatiedatum: 28-10-2009

ECCO Tannery Holland B.V. voldoet niet aan de eis uit de milieuvergunning. Er is sprake van een forse overschrijding van de geurnorm. Dat blijkt uit een geuronderzoek in opdracht van het college van de gemeente Dongen. In het kader van handhaving heeft het college inmiddels enkele maatregelen afgekondigd, zoals het op termijn mogelijk opleggen van een last onder dwangsom.

Aanleiding
Het onderzoek is de voorbije maanden op verzoek van de gemeente verricht door het bureau Milieumetingen van de provincie Noord-Brabant. Aanleiding was het intrekken van de aanvraag voor een (revisie)vergunning door ECCO begin dit jaar.

Daarop besloot het college direct tot het inschakelen van een onafhankelijke partij om middels gecertificeerd onderzoek de feiten helder op een rij te krijgen. Uitgangspunt was het patroon van klachtenbeleving van de inwoners van Dongen bij zowel ECCO als Trobas Gelatine B.V. Beide bedrijven zijn gevestigd op industrieterrein Tichelrijt.

Wijze van onderzoek
Zowel bij ECCO als Trobas Gelatine B.V. zijn gedurende de maanden juni en juli 2009 alle relevante geurbronnen onderzocht op geuremissie. In het geurrapport zijn de resultaten van de geurmetingen per geurbron samengevat.

Bij Trobas constateerden de onderzoekers een overschrijding van de emissie, toe te schrijven aan de voorbezinker van de afvalwaterzuivering. De directie van Trobas besloot daarop onmiddellijk maatregelen te treffen en inmiddels voldoet het bedrijf weer aan de geurnorm.

ECCO
Bij ECCO, zo maakt het onderzoek duidelijk, zorgt de emissie van de blowerruimte in grote mate voor de forse overschrijding van de geurnorm. De directie van ECCO heeft daarop besloten over te gaan tot het plaatsen van een zogenaamd actief koolfilter, hetgeen moet bijdragen aan een substantiële geurreductie. Plaatsing van het filter gebeurt in de regel 8 tot 10 weken na de opdrachtverstrekking. Daarvoor heeft de gemeente Dongen van ECCO inmiddels een melding ontvangen. Ter informatie: in de blowerruimte wordt de te zuiveren lucht uit de verschillende bedrijfsprocessen onder druk in de afvalwaterzuivering gebracht.

Last onder dwangsom
Gezien de ernst van de uitkomst van het geuronderzoek, heeft het college op dinsdag 27 oktober 2009 besloten handhavend op te treden richting ECCO. Dit richt zich vooral op het wegnemen van de geuroverlast en het alsnog aanbrengen van de voorzieningen. Daarbij wordt aan het bedrijf mogelijk een last onder dwangsom opgelegd.

Sanctie
Afhankelijk van het plan van aanpak van ECCO, zal het college een periode bepalen alvorens definitief wordt overgegaan tot het opleggen van de last onder dwangsom. Blijft het bedrijf na die periode nog in gebreke en is er sprake van onvoldoende argumentatie, dan zal een boete worden opgelegd van 20.000,- per dag, met een maximum van 200.000,-. Daar bovenop kan dan nog een strafrechtelijke boete volgen.

Flankerend beleid
Behalve het bestuursrechtelijk optreden (handhaving), wordt gelijktijdig een strafrechtelijk traject gevolgd. Het college heeft verzocht om zogenaamd flankerend beleid. Dit betekent dat de officier van justitie in een brief aan ECCO meldt dat het openbaar ministerie op de hoogte is van het bestuursrechtelijk traject. Als het bedrijf binnen de door het college aangegeven termijn de overtreding beëindigd, wordt afgezien van het opleggen van een aanvullende boete.

Plan van aanpak
Het college heeft in week 43 het geurrapport overhandigd aan de directie van ECCO en een toelichting gegeven op zowel het flankerend beleid als de last onder dwangsom.
Het is nu de taak van de directie van ECCO om te komen met een plan van aanpak. Daarvoor is een termijn gesteld van twee weken.

Overige prestatieverplichtingen
Er gelden voor ECCO nog meer prestatieverplichtingen. Zo heeft de provincie Noord-Brabant het bedrijf voor een bodemverontreiniging nabij de chroomzuivering een saneringsverplichting opgelegd, waarover volgens het bedrijf binnen de procedure van de provincie inmiddels een plan van aanpak is opgesteld. Daarnaast is de bedrijfsvoering niet geheel in overeenstemming met de Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren (WVO)-vergunning van het Waterschap de Brabantse Delta. Thans loopt hiervoor een vergunningprocedure.

De gemeente Dongen heeft op korte termijn met ECCO een overleg over hoe te voldoen aan een aantal wettelijke veiligheidseisen. Op dit moment vindt er een overschrijding plaats van de maximale oppervlakte brandcompartiment op grond van het bouwbesluit. Daarnaast is door de brandweer Midden- en West-Brabant tijdens een controle van documenten geconstateerd dat met betrekking tot vluchtveiligheid en brandbestrijding niet wordt voldaan aan het gebruiksbesluit. Zo ontbreken ontruimingsplattegronden, een noodzakelijke brandmeld- en ontruimingsinstallatie en een noodverlichtingsinstallatie.

GGD
Het college heeft besloten het geurrapport ter beoordeling voor te leggen aan de GGD. Dit om volstrekte duidelijkheid te kunnen geven op de vraag of de forse overschrijding van de geurnorm van invloed is op de volksgezondheid. Het college heeft inmiddels ook de VROM-inspectie geïnformeerd over het geuronderzoek. Over de uitkomst van het GGD-rapport zal evenals over het geurrapport actief worden gecommuniceerd.

Het geurrapport