Ministerie van Defensie

Vliegers tonen staatssecretaris 'combatskills'

28 oktober 2009, 15.06 uur

Staatssecretaris Jack de Vries en de Commandant Luchtstrijdkrachten (CLSK), luitenant-generaal Jac Jansen, hebben het Nederlandse luchtmachtdetachement op Nellis Air Force Base (NAFB) in Nevada bezocht. Zo'n 200 Nederlandse militairen nemen daar deel aan de oefening Red Flag. Staatssecretaris Jack de Vries bezoekt luchtmachters op Nellis Air Force Base in Nevada, USA - Foto: Ministerie van Defensie

Luitenant-kolonel Erik Rab, detachementscommandant, informeerde De Vries en de CLSK over het trainen, samen met eenheden uit de Verenigde Staten en Noorwegen, van de Nederlandse vliegers voor huidige en toekomstige missies.

Red Flag is een van de 3 oefeningen die de afgelopen weken is gehouden in de VS en heeft een hoge trainingswaarde voor vliegers en grondpersoneel. Bijkomend voordeel is dat de omwonenden van de vliegbases Volkel en Leeuwarden en de militaire oefengebieden in Nederland zo minder geluidsoverlast hebben.

Staatssecretaris De Vries en generaal Jansen namen op NAFB de tijd om te spreken met de luchtmachters en de 5 mariniers die als forward aircontrollers (FAC) deelnemen aan de oefening. "Niet alleen de opvolging van de F-16 vormde een belangrijk gespreksonderwerp", meldde de bewindsman, "maar zeker ook de verhoging van de AOW-leeftijd."

F-35 Vandaag reist de delegatie door naar Fort Worth in Dallas (Texas) voor een bezoek aan Lockheed Martin, de producent van de F-35 (Joint Strike Fighter). Daar praat de manager van het F-35-programma, Tom Burbage, De Vries bij over de laatste ontwikkelingen in het project en wordt de productielijn van het nieuwe vliegtuig bekeken.