KNHS

Fitheid en hartslag staan centraal op het KNHS-centrum 28 oktober 2009
ruud jacobs

ERMELO - (KNHS) Op 5 en 6 november a.s. worden de eerste rondjes educatie en instructie van dit winterseizoen weer op het KNHS-centrum te Ermelo georganiseerd. Donderdagavond 5 november zal sportfysiotherapeut Ruud Jacobs een avond verzorgen over fitheid bij ruiters en een dag later maakt freestyle trainer Emiel Voest zijn opwachting om een avond te verzorgen over Harten die sneller gaan kloppen.

Fitheid bij ruiters
Voor paardensporters is fitheid zeer belangrijk om de sport goed te kunnen beoefenen. Bij paardensport is coördinatie en balans erg belangrijk om goede en gedoceerde hulpen te kunnen geven. Tijdens het rondje educatie zal Ruud Jacobs uitleggen met welke oefeningen je de coördinatie en balans kunt verbeteren en zal uitgebreid stil worden gestaan bij het verbeteren van de basisconditie waardoor je als ruiter fitter wordt, hulpen kunt verfijnen en je houding kunt verbeteren.

Coördinatieoefeningen zorgen er voor dat de verschillen tussen links en rechts kleiner worden. Bij veel ruiters ontstaan daardoor problemen doordat ze eenzijdig sterker zijn of de hulpen minder kunnen verfijnen. Wil je meer weten over het verbeteren van je balans, conditie of coördinatie kom dan naar het rondje educatie op 5 november!

Emiel laat harten sneller kloppen
Waar schiet een paard van in de stress? Hoe reageert een paard op een vreemde omgeving of enge voorwerpen en wat gebeurt er met de hartslag bij onduidelijke hulpen? Emiel demonstreert samen met NHB Deurne op 6 november door middel van de hartslagmeter wat stress met een paard doet en hoeveel invloed je als trainer hebt op je paard.

Eerst worden twee paarden losgewerkt vanuit de basisprincipes en daarbij wordt duidelijk hoe belangrijk positie en beweging zijn om basiscontrole te krijgen. Natuurlijk zal tijdens het grondwerk duidelijk worden hoe je kunt omgaan met contact en daarna zal een stukje training aan de dubbele lange lijnen gedemonstreerd worden om vervolgens een gedeelte training onder het zadel te tonen.

Tijdens de training onder het zadel geeft Emiel uitleg over het lagere tempo dat hij gebruikt om de paarden sneller in balans te krijgen en vervolgens het tempo te verhogen. Ook zullen de verschillen in aanleuning en de hoeveelheid druk toegelicht worden. Rijtechnisch wil iedere ruiter hetzelfde nastreven, maar getoond zullen worden dat meerdere wegen naar Rome leiden.

Na de pauze gaat Voest aan het werk met een tweetal probleempaarden van eigenaren. De paarden verschijnen in de bak met een hartslagmeter waarbij aangetoond kan worden wat spanning met de hartslag van het paard doet. Vervolgens gaat Voest met de training starten en proberen de stress te verminderen waardoor de hartslag weer zakt.

De avonden worden georganiseerd op het KNHS-centrum en beginnen om 19.30 uur. Het rondje educatie wordt verzorgd in de foyer en het rondje instructie staat gepland in de Prins Willem-Alexanderhal. De avonden duren tot ongeveer 22.30 uur en de entree is 15,- per persoon. Wil je de avond bijwonen, meld je dan van tevoren aan per e-mail: accommodaties@knhs.nl of per fax (0577) 40 17 25. Kijk voor meer informatie op www.knhs.nl/opleidingen