De Alliantie


Vergaderzalen vernoemd naar trouwe huurders

Omdat de klant centraal staat bij de Alliantie is ervoor gekozen vijf nieuwe vergaderzalen in het kantoor in Huizen de namen te geven van huurders met lange huurcontracten. Jim Schuyt opent op 28 oktober 2009 de zalen, in aanwezigheid van de huurders/naamgevers. In de zalen hangen bordjes met informatie over de huurder en zijn of haar woning.

De namen van de zalen
De Van Raanzaal en Blesingzaal, Kremerzaal, Roszaal en Van Capellezaal. Dit zijn de namen van de vergaderzalen in Huizen, vernoemd naar trouwe huurders van de Alliantie in respectievelijk Amsterdam, Amersfoort, Almere, en Huizen.

Raanzaal Blesingzaal
Mevrouw Van Raan Mevrouw Rie Blesing-Baggelaar
Mevrouw Van Raan: huurcontract uit 1913

Het huurcontract van mevrouw Van Raan-Aafjes uit de Indische Buurt in Amsterdam dateert van 1913, toen het op naam van haar ouders stond. Zij is zelf bijna 90 jaar geleden in deze woning van de Alliantie in de Borneostraat geboren en nog steeds een tevreden huurder. De schrijver Bertus Aafjes, haar broer, is ook in deze woning geboren. Mevrouw Van Raan heeft de buurt zien veranderen: Vroeger zaten hier een sigarenwinkel, melkzaak, bakker en groentezaak in de straat. Als klein kind bezocht ik de bewaarschool hier tegenover. Dat bestaat allemaal niet meer, maar het is nog steeds een fijne buurt. Het is rustig hier en de buren zijn aardig. De bevolking is nu anders, maar ik heb er geen moeite mee. Ik heb hier altijd met plezier gewoond.

Blesingzaal
Mevrouw Rie Blesing-Baggelaar woont sinds 1942 in de Rivierenbuurt in Amsterdam. Ze huurt de tweekamerbovenwoning in de IJselstrat van de Alliantie. Toen ze hier kwam wonen met man en baby was ze begin twintig. Haar twee andere kinderen zijn hier geboren. De woning is in de jaren negentig gerenoveerd. Toen is er een douche, nieuwe keuken en CV ingebouwd en zijn de twee kleine slaapkamers samengevoegd tot één grote. Nu woont mevrouw Blesing hier alleen: Het is hier fijn en ik wil hier nooit meer weg. We hebben veel meegemaakt in deze buurt. In de oorlog zijn er veel Joodse buren weggehaald door de Duitsers. Vroeger was het uitzicht aan de achterkant mooier, want er waren allemaal tuinen en niet zoveel bouwsels. Het huis is prima voor mij alleen. Ik kan me niet voorstellen dat we hier ooit met zeven mensen hebben gezeten, toen mijn zus en zwager tijdelijk inwoonden bij ons gezin. Het is prettig hier. Ik heb goed contact met de buren. We helpen elkaar.

Kremerzaal Roszaal
De heer en mevrouw Harm en Dina Kremer Mevrouw Adrie Ros-van Kerckhoven Kremerzaal

De heer en mevrouw Harm en Dina Kremer wonen sinds 1952 aan het Jachtpad in Amersfoort. Ze huren een eengezinswoning met grote achtertuin van de Alliantie. Toen ze hier kwamen te wonen, was de woning nieuw en lag hij aan de rand van de stad. Ernaast was een tuinderij en aan de overkant zwom veel vis in de zijtak van de Oude Eem. Het riviertje stroomt daar nog steeds. Er is een parkje bijgekomen, maar ook een drukke weg. Dankzij het dubbele glas horen we daar niets van. Daarachter ligt een woonwijk met flats.

Oorspronkelijk komt de familie Kremer uit Drenthe. Vanwege het werk van de heer Kremer bij de NS moesten ze destijds verhuizen naar Amersfoort. Ze zijn al jaren met pensioen, maar blijven in Amersfoort aan het Jachtpad wonen: We houden niet van verandering en het is een fijn huis met een mooi uitzicht op het parkje voor de deur.

Roszaal
Mevrouw Adrie Ros-van Kerckhoven woont sinds 1976 aan de Schoolwerf in Almere. Ze huurt een eengezinswoning met voor- en achtertuin van de Alliantie. Toen ze hier kwam te wonen met haar man en dochtertje was Almere nog een kale zandvlakte. Om de hoek waren een paar kleine noodwinkels en er waren weinig wegen en geen busbaan. Mevrouw Ros heeft Almere zien groeien. Ze woonde hiervoor in Amsterdam, op tweehoog in de Spaarndammerbuurt. Die woning werd gesloopt, en ze begon met haar gezin een nieuw leven in Almere. Alleen in het begin had ze even heimwee maar het bevalt haar al jaren prima in Almere. De woning is een paar keer gerenoveerd. Zo is de keuken verplaatst naar de achterzijde en de badkamer is vernieuwd. Mevrouw Ros vindt het heerlijk in de wijk Park de Vijf Werven en hoopt er nog lang te wonen.

Capellezaal Mevrouw Erica van Capelle

Van Capellezaal

Mevrouw Erica van Capelle woont sinds 1984 aan de Draaikom in Huizen. Ze huurt van de Alliantie een tweekamerwoning op de begane grond met voor- en achtertuin. Daarvoor had ze andere woningen van de Alliantie in Hilversum en Huizen: Maar deze woning is ideaal voor mij, want ik heb een scootmobiel en een rollator. De woning is binnen èn aan de voor- en achteringang aangepast; ik kan zo naar binnen rijden. Ze is een actieve bewoonster en heeft in 1985 een bewonerscommissie opgericht. In de jaren tachtig had deze buurt een slechte naam vanwege drugshandel. Dat is opgelost, samen met de politie, gemeente en de Alliantie. Het is nu een fijne wijk om in te wonen. Wel is het veel meer gemêleerd dan vroeger. In 1999 kreeg Erica van Capelle de onderscheiding Beste Buur van Huizen.

Nadere informatie hierover is te verkrijgen bij Sonja van Galen, svangalen@de-alliantie.nl.

---