Ingezonden persbericht


persbericht

Pas op! Kunst! op Leiden CS

DROPSTUFF.nl van 28 oktober tot 22 november op het Stationsplein in samenwerking met Stedelijk Museum De Lakenhal.

Het mobiele 'glazen huis' van het landelijke platform voor mediakunst en e-culture DROPSTUFF.nl is van 28 oktober tot 22 november te vinden in Leiden. Het rondreizende paviljoen met LED-scherm van 60m2 strijkt neer voor de ingang van Centraal Station Leiden. In samenwerking met De Lakenhal worden drie nieuwe digitale en interactieve kunstwerken gepresenteerd. Kunstwerken die voorbijgangers uitdagen mee te doen of reactie uitlokken. Ook is het voor iedereen mogelijk zijn of haar eigen filmpjes of animaties te droppen. Drop ya Stuff, wie weet wordt jouw kunstwerk uitgezonden!

DROPSTUFF.nl zendt een mix van interactieve kunstwerken van professionele kunstenaars én creatieve bijdragen vanuit het publiek uit op een netwerk van DROPSTUFF HOTSPOTS in diverse musea, bibliotheken, scholen en op festivals. De programmering wordt aangestuurd vanuit het mobiele 'glazen huis' dat als vlaggenschip langs steden in binnen- en buitenland reist. De content wordt via internet gestreamd naar de diverse DS_HOTSPOTS en verbindt op die manier de locaties onderling middels beeld en geluid. Zo staat er in Leiden een DS_HOTSPOT in Scheltema.

DROPSTUFF.nl heeft als doel een nieuw museaal model te creëren voor digitale en interactieve kunsten, naast de klassieke 'white cube' en 'black box'. Door de link tussen het fysieke paviljoen dat rondreist, de DS_HOTSPOTS in musea en scholen én de virtuele mogelijkheden van internet probeert DROPSTUFF.nl een breder en jonger publiek aan te spreken voor de nieuwe kunsten. Op voordracht van De Lakenhal zijn vanuit deze gedachte drie nieuwe kunstwerken ontwikkeld door Dstruct (Thijs Kelder en Michiel van der Born), Maze de Boer en Teun Castelijn.

De feestelijke start van DROPSTUFF.nl in Leiden vindt plaats op het Stationsplein op woensdag 28 oktober a.s. om 18.30 uur .

Mediawijsheid: 'Wat denk je zélf?'
Ook biedt DROPSTUFF.nl een Educatieprogramma voor middelbare scholieren van VMBO, HAVO en VWO. Rondom de thematiek 'kunst en vrije meningsuiting in een tijd van digitale media' worden leerlingen gestimuleerd na te denken over begrippen als censuur en mediamanipulatie. Door het maken van een eigen film leren ze hun eigen mening te verbeelden. In Leiden volgen komende drie weken 184 leerlingen de workshop. Speciaal voor het ROC Leiden wordt het paviljoen vanaf 23 november een week naast hun school aan de Ter Haarkade geplaatst om het educatieprogramma en de bijbehorende workshops daar in een intensief programma aan te bieden.

Extra Activiteiten LEIDEN:

DS_DEBATE: Op woensdag 11 november 19 uur is er in Scheltema een debat over de rol van vrije meningsuiting in een tijd van digitale media. Met o.a. wethouder Jan Jaap de Haan, Meta Knol, directeur van De Lakenhal en deelnemende leerlingen. DS_JAM: Op zaterdag 21 november zijn er optredens van jonge getalenteerde bands, DJ's, streetdancers e.a. van 13 - 18 uur op het Stationsplein. Zie ook: www.dropstuff.nl en www.lakenhal.nl.

DROPSTUFF.nl is een concept en initiatief van ontwerper René van Engelenburg, ontwikkeld i.s.m. Edwin Jacobs, directeur van Centraal Museum in Utrecht. Het project wordt gerealiseerd door Stichting Pleinmuseum, Amsterdam en actief ondersteund door Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden. Andere museale partners zijn: Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het Centraal Museum in Utrecht, Museum De Paviljoens in Almere, het Armando Museum en Kade in Amersfoort, het Van Abbemuseum Eindhoven, het Stedelijk Museum Amsterdam, het SM's in Den Bosch en Marres in Maastricht.

Het project wordt in Leiden gerealiseerd dankzij ondersteuning van de Gemeente Leiden en de Provincie Zuid-Holland.
---