Gemeente Stein


Stein geslaagd voor GBA-audit

De kwaliteit van de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) van de gemeente Stein voldoet aan alle eisen die het ministerie van Binnenlandse Zaken hier aan stelt. Dit is de uitslag van audit die op 17 juni 2009 heeft plaatsgevonden.

Alle gemeenten moeten in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties eens in de drie jaar een audit laten uitvoeren. Dit is een kwaliteitskeurmerk voor het onderhoud van de GBA.
De GBA-audit is een meting waarmee wordt bepaald of het GBA bestand en bepaalde processen voldoen aan de eisen ten aanzien van juistheid, consistentie, continuïteit, herstelbaarheid,beveiligingsniveau en waarbij waarborgen voor privacy zijn geregeld. De GBA audit bestaat uit 3 onderdelen: inhoudelijk, privacy- en procesdeel. In het inhoudelijke deel wordt een administratieve controle uitgevoerd op de inhoudelijke juistheid van de gegevens die zijn opgenomen op de persoonslijsten in de GBA. In het procesmatige deel worden de processen rondom de opslag van de gegevens getoetst. In het privacydeel worden de privacytechnische gegevens getoetst.

In Stein is de toets voor de derde keer gehouden. Inmiddels zijn de eisen fors toegenomen. Het accent ligt nu vooral op de werkprocessen en het aantoonbaar volgen daarvan, de inbedding van ict en niet op de laatste plaats naleving van de privacywetgeving.

Resultaten openbaar
De gemeente blijft verder bouwen aan een goede basisregistratie. Dat is nodig om bij te blijven bij landelijke ontwikkelingen en modernisering. De resultaten van de GBA-audit zijn openbaar op grond van artikel 120a lid 3 wet GBA. Ze liggen gedurende zes weken ter inzage bij de afdeling Publiekszaken.