Accenture: AEX-bedrijven benutten mogelijkheden recessie niet

28/10/2009 01:00

Burson-Marsteller BV

Accenture onderzoek vergelijkt prestaties AEX-bedrijven met internationale concurrenten

Amsterdam, 28 oktober 2009 - Accenture heeft vandaag het high-performance business onderzoek in Nederland uitgebracht waaruit blijkt dat AEX-bedrijven zwakker gepositioneerd zijn om sterker uit de recessie te komen dan hun internationale concurrenten. Het onderzoek geeft tevens aan welke concrete stappen deze bedrijven kunnen ondernemen om hun prestaties te verbeteren om de huidige crisis te overleven, en een duurzame basis te leggen voor toekomstig concurrentievoordeel.

Het onderzoek van Accenture vergelijkt de prestaties van 21 van de grootste beursgenoteerde ondernemingen in Nederland met de prestaties van 169 directe internationale concurrenten in de huidige economische context. Gekeken is onder andere naar de korte termijn financiële gezondheid en het langere termijn potentieel van de bedrijven.

In vergelijking met hun concurrenten is meer dan 60% van de AEX-bedrijven minder goed gepositioneerd voor succes op de langere termijn. Voornaamste redenen hiervoor zijn dat AEX-bedrijven over het algemeen minder goed meebewegen met veranderende economische omstandigheden en minder breed vertegenwoordigd zijn in groeimarkten als Brazilië, Rusland, India, Korea en China. Positieve uitkomsten zijn dat de winstgevendheid van AEX-bedrijven gelijk is aan die van de internationale concurrentie en dat 62 procent een grotere mogelijkheid heeft tot het aantrekken of vrijmaken van kapitaal voor investeringen.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat op korte termijn tweederde van de AEX-bedrijven kwetsbaarder zijn ten aanzien van financiële uitdagingen als gevolg van de crisis dan hun buitenlandse concurrenten.

De Minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven, is het eens met de aanbeveling om juist nu te investeren om marktaandeel en groei te waarborgen. "Bedrijven moeten nu investeren in innovatieprojecten, om zo in de toekomst de concurrentie voor te zijn". De Minister onderkent ook dat dat nu moeilijk is voor bedrijven. "Veel bedrijven hebben enorme moeite met het verkrijgen van financiering voor nieuwe investeringen. Om te zorgen dat bedrijven kunnen blijven investeren is de Garantieregeling Ondernemingsfinanciering verhoogd van 50 miljoen euro naar 150 miljoen euro. Nieuwe investeringen zijn de basis voor het succes van onze bedrijven in de toekomst. Ook heeft de Europese Investeringsbank kredieten beschikbaar voor bedrijven."

Niet één AEX- bedrijf kwalificeert zich als een 'high potential business'. Accenture definieert high potential businesses als bedrijven die niet alleen zware crises -als de huidige- overleven, maar er zelfs hun voordeel mee doen. Ze grijpen de crisis aan als een mogelijkheid om een duurzame basis te leggen voor toekomstig concurrentievoordeel, afstand te nemen van de concurrentie en mogelijk een high-performance business te worden. Onder de internationale concurrenten onderscheiden twaalf bedrijven zich als een high potential business.

"Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten doet Accenture twee aanbevelingen voor ondernemingen die als een winnaar uit de recessie willen komen," aldus Joost de Haas, de Lead voor Strategy Consulting Accenture Nederland en verantwoordelijk voor het onderzoek. "In het huidige economische klimaat zijn ondernemingen genoodzaakt kosten te managen en te besparen. Het is hierbij belangrijk kostenreducties die de lange termijn concurrentiepositie in gevaar kunnen brengen te vermijden. Daarnaast moeten bedrijven, die de middelen hebben om in groei te investeren, nu gebruik maken van de verzwakte concurrentie en in actie komen om marktaandeel en groei te waarborgen. Hierbij liggen de kansen vooral in snel groeiende economieën.

Over het onderzoek

Dit onderzoek vond plaats in het kader van het Accenture high-performance business research programma en onderzocht meer dan 6.000 beursgenoteerde ondernemingen waarvan er meer dan 500 voldeden aan de criteria van high performers. Harvard Business Review noemde het Accenture high-performance business programma: "één van de tien belangrijkste initiatieven op dit terrein van de afgelopen 25 jaar".

Over Accenture

Accenture is een bedrijf dat zich wereldwijd bezig houdt met management consulting, technology services en outsourcing. Wij werken met onze klanten samen om hen te helpen hun ambities te realiseren en tastbaar resultaat te leveren. Dankzij diepgaande kennis van de markt, een wereldwijd netwerk én bewezen ervaring in consulting, technology en outsourcing, kan Accenture de juiste mensen, vaardigheden en technologieën inzetten. Circa 177.000 Accenture medewerkers helpen klanten in 120 landen high-performance organisaties te worden. De mondiale omzet over het fiscale jaar dat eindigde op 31 augustus 2009, bedroeg 21,58 miljard Amerikaanse dollar. Kijk voor meer informatie op www.accenture.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.accenture.nl/research