Gemeente Heerde

Heerder jongeren wisselen uit met Balve

Jongeren van de jeugdcentra uit Heerde en Wapenveld zijn in de herfstvakantie drie dagen naar Balve geweest. Samen met de Balver jeugd werden verschillende activiteiten ondernomen, wat leidde tot een leerzame én leuke uitwisseling.

Er zijn wel eens eerder contacten geweest tussen jongeren, maar deze contacten liepen veelal via het onderwijs, sport of verenigingen. Nu is een nieuwe dimensie aan toegevoegd in de 32-jarige geschiedenis van de partnercontacten Balve-Heerde.

Ontvangst

De groep jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 17 jaar, begeleid door een drietal vrijwillige leiders, kreeg van het Balver Jeugdcentrum een boeiend programma voorgeschoteld. Bij de officiële ontvangst in het gemeentehuis van Balve werd door Reinhardt Schmidt de nadruk gelegd, dat contacten die tussen Duitse en Nederlandse jeugd vroegtijdig worden gestimuleerd, ook blijven doorwerken op latere leeftijd. Hij sprak ook de hoop uit dat de uitwisseling een vervolg gaat krijgen.

Uitwisseling Samen met de Balver jeugd werden allerlei activiteiten ondernomen: een bezoek aan de BalverHöhle, de Luísenhütte, kegelen. Spontaan liet men elkaar zien waar men goed in was: tekenen, gymnastiek, acro-gym, tafelvoetbal. Taal was geen barrïere. Men maakte gemakkelijk contact met elkaar en men was vooral nieuwsgierig naar elkaar, hoe het één en ander in Balve of omgekeerd in Heerde werkte.

Wat de jeugd vooral opviel, was dat regelgevingen, zoals roken in het openbaar vanaf een bepaalde leeftijd veel strenger zijn in Duitsland. Dit leverde nog wel eens wat discussie op.

De Duitse en Nederlandse jongeren sliepen gezamenlijk in de sporthal. Hoewel men zich daar weinig tijd voor gunde, want het ging door tot in de kleine uurtjes.

Warm afscheid

Zaterdag na het ontbijt nam men weer afscheid van elkaar. Iedereen had daarbij echt het gevoel dat men er weer een aantal leuke vrienden bij heeft. Het blijft dus niet bij een eenmalige gebeurtenis. Volgend jaar van 15 tot en met 17 oktober is de beurt aan Heerde.