Politie Groningen

Vrijdag 30 oktober 2009

Provincie Groningen, 30-10-2009

Ter Apel: verdachten ramkraak aangehouden na inzet politie

Door de inzet van Groningse, Drentse en Duitse politiemensen zijn donderdagnacht in Emmercompascuum twee verdachten van een ramkraak aangehouden. De politie kreeg s nachts een melding dat een bedrijfsauto de pui van een elektronicawinkel aan het Molenplein in Ter Apel had geramd. Twee inzittenden van de auto hadden vervolgens diverse goederen uit het pand gehaald en waren met het voertuig op de vlucht geslagen.

Agenten zagen de 30-jarige man uit Emmercompascuum en zijn 27-jarige kompaan zonder vaste verblijfplaats even later richting Duitse grens rijden. In Duitsland werd het tweetal achtervolgd door Duitse politiemensen. Hier ramde de verdachte bestuurder een politievoertuig van de Oosterburen en wist vervolgens te ontkomen. Een Duitse agente raakte daarbij gewond aan haar nek.

Eenmaal over de Nederlandse grens probeerden de Groningse en Drentse agenten het voertuig klem te rijden. Ook hier probeerden de vluchters een politieauto te rammen. Dit kon worden voorkomen doordat de agent achter het stuur de auto snel in de achteruit kon zetten. Op het Westerdiep OZ dwong de politie het duo alsnog te stoppen. Het tweetal is in de boeien geslagen en naar het cellencomplex in Groningen gebracht. Ze zijn ingesloten voor vervolgonderzoek. De bedrijfsauto was vermoedelijk gestolen.

Winneweer: katalysatoren gestolen

De politie doet onderzoek naar een bedrijfsinbraak in Winneweer. Bij een bedrijf aan de Stadsweg zijn tussen woensdagavond en donderdagmorgen diverse katalysatoren gestolen. De bedrijfseigenaar inventariseert wat precies verdwenen is en doet aangifte bij de politie.

Muntendam: man bedreigt partner met mes

De politie heeft donderdagmiddag in Muntendam een 55-jarige inwoner van die plaats aangehouden. De man had zijn partner ernstig bedreigd met een mes. Buurtbewoners verklaarden dat de verdachte met het wapen achter de vrouw aan was gegaan. De buurtgenoten wezen de 55-jarige even verderop in zijn straat aan. Hij is aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Marum: ruiten ingegooid

De politie heeft donderdagmorgen een 25-jarige inwoner van Marum aangehouden voor vernieling. De politie kreeg een melding dat in de Ackeren in Marum ruiten van een auto en een woning waren ingegooid. De 25-jarige bleek hiervoor verantwoordelijk te zijn. Hij is meegenomen naar het politiebureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: Nijmegenaar slaat Spaanse vakantieganger

De politie heeft donderdagnacht in een horecagelegenheid in de Gelkingestraat in Groningen een 24-jarig man uit Nijmegen aangehouden. De verdachte had een 22-jarige vakantieganger uit Barcelona een aantal klappen in het gezicht gegeven. Toen een portier de Nijmegenaar mee wilde nemen, kreeg hij ook een paar vuistslagen. Agenten hebben de 22-jarige meegenomen naar het politiebureau. Hij was onder invloed van alcohol en is ter ontnuchtering in een cel gezet. Vrijdag gaan agenten met hem in gesprek.

Groningen: Stadjer mishandelt vriendin

De politie heeft vrijdagmorgen een 21-jarige man uit Groningen aangehouden voor huiselijk geweld. De man had tijdens het uitgaan woorden gekregen met zijn 20-jarige vriendin. Eenmaal thuis in hun woning in de Korrewegwijk escaleerde de boel. De verdachte sloeg zijn vriendin. Ook een bekende van het tweetal moest het ontgelden. De Stadjer is ingesloten voor verhoor.

Groningen: Stadjer slaat plaatsgenoot bij verkeerslicht

Een 46-jarige automobilist is donderdagavond aangehouden omdat hij een 28-jarige fietser had geslagen. De twee mannen uit Groningen stonden bij een verkeerslicht op de Parkweg toen de oudste de ander een paar klappen gaf. De automobilist ging er daarna vandoor maar kon worden ingerekend in de Muntinglaan. Wat de reden voor de mishandeling is geweest is nog niet bekend. Een verklaring van het tweetal wordt nog opgenomen.

Muntendam: Oost-Europese vrouwen bieden nepgouden sieraden aan

De politie heeft donderdag in de omgeving van Muntendam meldingen gekregen dat onbekenden op straat sieraden willen verkopen. In de Kerkstraat zagen agenten dat twee Oost-Europese vrouwen een andere vrouw aansprak. Toen de dienders met de Oost-Europese vrouwen in gesprek gingen, verklaarden ze dat ze een praatje maakten en dat ze in het bezit waren van nepgouden sieraden. Het fenomeen is eerder op diverse plaatsen in het land voorgekomen.

Groningen: twee mannen beroven vrouw

Een 48-jarige vrouw uit Veendam is donderdagavond op de Westerbinnensingel beroofd van haar tas met inhoud. Ze verklaarde dat ze vanuit het Noorderplantsoen achtervolgd was door twee onbekende mannen. Een van hen sprak haar aan, terwijl de ander haar tas ineens weggriste. Een getuige die zag wat er gebeurde riep naar de mannen dat ze terug moesten geven wat ze gestolen hadden. Hierop kreeg de vrouw haar tas terug. De waardevolle spullen waren er al wel uitgehaald. Vervolgens gingen de heren er vandoor. Agenten hebben onderzoek in de omgeving gedaan, maar dat leverde geen verdachten op. Korte tijd later zag de vrouw de mannen toevallig op het hoofdstation. De kleinste, een 25-jarige inwoner van Musselkanaal, pakte ze vast en die droeg ze over aan de gewaarschuwde agenten. Ook de andere verdachte, een 21-jarige plaatsgenoot van de verdachte, kwam er even later aan. Ook hij werd ingerekend. De portemonnaie van de vrouw was gevonden in de buurt van de beroving. De vrouw ging naar huis met een kapotte tas en haar portemonnaie. Het is niet bekend of er verder iets ontbreekt. De mannen zijn ingesloten en de politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: politie controleert op fietsverlichting

De politie heeft donderdagavond een fietsverlichtingscontrole gehouden op het Boterdiep. 48 fietsers kregen een bekeuring, omdat ze niet goed zichtbaar waren. De landelijke voorlichtingscampagne is weer begonnen. Om mensen zo veel mogelijk goed zichtbaar op de fiets te krijgen, sluit de politie daarom juist nu aan met controles. Zelfs de commercie sluit aan: de HEMA en BOVAG bieden 15% korting op fietsverlichting. Kijk voor meer informatie en alle regels op www.valopmetjefiets.nl.

Veendam: motorrijder gewond bij ongeval

Een 42-jarige motorrijder uit Oude Pekela is donderdagavond op de Demeterlaan gewond geraakt. Mogelijk dat de man te veel gas gaf, waardoor hij de controle over zijn motor verloor. Hij was verward en had pijnlijke polsen. De man is per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Groningen: man verlaat plaats ongeval

Een 29-jarige man uit Musselkanaal is donderdagavond op het Jaagpad in de buurt van het Zernikecomplex aangehouden door de politie. Een getuige vertelde de gealarmeerde agenten dat de man met hoge snelheid en gedoofde lichten in een auto over de Zernikelaan reed. Bij de bocht schoot hij rechtdoor. Hij raakte een vlaggenmast van een gebouw en kwam vlak voor het gebouw tot stilstand. De bestuurder ging er vervolgens vandoor. Beveiligers van het Zerniketerrein gingen achter hem aan, maar zij verloren hem uit het oog. Agenten wisten hem op aanwijzing van de beveiligers op het Jaagpad in de kraag vatten. Hij werd aangehouden voor het verlaten van een plaats ongeval en rijden onder invloed. Op het bureau weigerde hij mee te werken aan de ademanalysetest. Agenten hadden het vermoeden dat de auto gestolen was. Ook daarvoor is hij ingesloten. Tenslotte bleek dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. De politie stelt een nader onderzoek in en maakt proces-verbaal op.

Groningen: man schreeuwt tegen fietsers en automobilisten

Agenten hebben donderdagmiddag op de Korreweg een 46-jarige inwoner van Groningen aangehouden. Medewerkers van de receptie van het bureau zagen dat de man zichzelf en het verkeer in gevaar bracht. Hij schreeuwde tegen fietsers en automobilisten. Agenten wilden ingrijpen, maar de man draaide zich om toen hij de agenten zag. Een automobilist moest hard op de rem om een aanrijding te voorkomen. De dienders spraken hem aan, maar hij negeerde hen volledig. Hij werd aangehouden, omdat hij onder invloed was en het verkeer in gevaar bracht. Omdat hij zich verzette tegen zijn aanhouding, werd hij naar de grond gewerkt. Hierbij kwam hij met zijn gezicht op de grond terecht en liep een bloedneus op. Vervolgens moesten de agenten nog allerlei bedreigingen incasseren. Ook het gewaarschuwde ambulancepersoneel werd bedreigd. De man is ingesloten en de politie maakt proces-verbaal op.

Provincie Groningen: politie controleert voor veilig verkeer

Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. Zaterdag controleert de politie op de volgende plaatsen:

* N360, Groningen Ten Boer, snelheidscontrole

* N33, Bareveld A7, snelheidscontrole

Maar ook op andere plaatsen en tijdstippen zijn controles mogelijk. De politie controleerde donderdag op diverse plaatsen op snelheid.
* Veendam, N33: aantal geregistreerde voertuigen: 1565, aantal overtredingen: 43, hoogst gemeten snelheid: km/uur, maximum toegestane snelheid: km/uur.

* Groningen, Rijksweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1632, aantal overtredingen: 214, hoogst gemeten snelheid: 91 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

* Groningen, Noordzeeweg: aantal geregistreerde voertuigen: 875, aantal overtredingen: 12, hoogst gemeten snelheid: 137 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

* Wildervank, KJ de Vriezestraat: aantal geregistreerde voertuigen: 142, aantal overtredingen: 40, hoogst gemeten snelheid: 95 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Gordelcontrole: In de omgeving van Winsum heeft de politie donderdag ruim 400 bestuurders gecontroleerd op het gebruik van de veiligheidsgordel. Zes personen droegen de gordel niet. Eén bestuurder belde in zijn auto met de telefoon aan het oor.