Voedsel en Waren Autoriteit

Beter beheer van speeltoestellen kan aantal ongevallen terugdringen

30 oktober 2009 - nieuwsbericht

Uit onderzoek dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in 2007 liet uitvoeren door Stichting Consument en Veiligheid naar ongevallen met speeltoestellen, blijkt dat de meeste ongevallen gebeuren op scholen en bij speeltuinen. In 2007 en 2008 zijn daarom inspecties uitgevoerd naar het beheer en de technische staat van speeltoestellen bij 364 scholen (met gemiddeld vijf toestellen) en 122 speeltuinverenigingen (met tussen de 10 en 20 toestellen).

Op veel locaties (36% van de scholen en 48% van de speeltuinverenigingen) werden één of meer tekortkomingen aan of om een speeltoestel aangetroffen die tot letsel kunnen leiden. Te denken valt daarbij aan snij-, beknellings-, val- of verstikkingsgevaar. Uit onderzoek van Stichting Consument en Veiligheid onder ongevalslachtoffers blijkt dat bij bijna een kwart van de ongevallen met speeltoestellen een te harde, gladde of versleten ondergrond een rol speelde bij het ontstaan van letsel. In 20% van de gevallen was het toestel zelf te glad, scherp, ruw of stroef.

Het beheer van speeltoestellen dient te worden bijgehouden in logboeken waarin onder andere inspectie- en onderhoudsgegevens beschreven moeten staan. Wanneer het beheer op een structurele en inzichtelijke manier gebeurt, komt dit de veiligheid van speeltoestellen ten goede.

De VWA voert hercontroles uit en bespreekt de resultaten met betrokken partijen. Beheerders worden gewezen op de verplichting die zij hebben voor veilige speeltoestellen. Bij speeltuinverenigingen moet het bijhouden van het beheer beter. Scholen worden met name gewezen op de aandacht voor de ondergrond van speeltoestellen.

Ook ouders kunnen op een aantal zaken letten om ongevallen te voorkomen. Daarbij is niet alleen de staat van het toestel belangrijk maar ook het gebruik door de kinderen. Gedrag is namelijk in veel gevallen de oorzaak van een ongeval.

Waar kunt u op letten:

* houd toezicht op spelende kinderen;

* kijk of de ondergrond goed is, onder andere voldoende oppervlak en valdemping;
* kijk naar de staat van het toestel, bijvoorbeeld of er splinters op het hout zitten;
* let er op dat niet te veel kinderen tegelijk met het toestel spelen;
* let er op dat kinderen het toestel gebruiken zoals het bedoeld is.

Mocht u tekortkomingen constateren, meld dit dan bij de beheerder of bij de VWA via het gratis nummer van de Warenklachtenlijn 0800-0488.

Meer informatie:

* Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein: inspectiebevindingen 2007 en 2008
* Veiligheid van speeltoestellen bij speeltuinverenigingen: inspectiebevindingen 2008