Universiteit Nyenrode

Nyenrodiaan 3e plaats Albeda Scriptieprijs 2009

Breukelen, 30 oktober 2009; Nyenrode alumnus Roel van Varick heeft in de wedstrijd om de Albeda Scriptieprijs 2009 de derde plaats behaald met zijn scriptie `Zinnen, over arbeidsmotivatie en control'. Van Varick verkreeg in 2008 zijn MBA titel na het afronden van het Public Sector MBA op Nyenrode, en heeft zijn scriptie geschreven onder begeleiding van Dr. Edgar Karssing.

De Albeda Scriptieprijs beloont jaarlijks studenten uit het hoger en wetenschappelijk onderwijs voor het onderzoeken van vraagstukken op het gebied van arbeidsverhoudingen bij de overheid. De scripties zijn beoordeeld op hun bijdrage aan de actuele discussie over de arbeidsverhoudingen, op originaliteit en op creativiteit. Alleen scripties met een waardering van de hogeschool of universiteit van minstens een acht komen voor een prijs in aanmerking.

Uit het juryrapport: "De scriptie heeft een intrigerende titel waar in het voorwoord een duiding van wordt gegeven die de mate van intrigering niet echt heeft doen afnemen. Dat past ook enigszins bij het onderwerp van de scriptie: arbeidsmotivatie en control. De scriptie bevat naast een gedegen literatuurstudie over organisatieontwikkeling een interessante beschrijving van de samenloop van twee onderwerpen die niet van nature in elkaars verlengde liggen: control en arbeidsmotivatie. De wereld van de control is een vrij harde wereld die sterk wordt gedomineerd door regels, ordening, structuur etc. Van Varick heeft getracht aan te geven hoe die wereld bij de afdeling waar hij onderzoek naar heeft gedaan (Financiën, bedrijfsvoering en control bij het DG Rechtspleging en Rechtshandhaving van het Ministerie van Justitie) zich positief kan ontwikkelen door veel te investeren in arbeidsmotivatie. Daarmee wordt een geheel andere, veel zachter element van het werk geraakt dat vaak in de harde controlwereld ondergeschikt is. Die synthese blijkt zeer de moeite waard, zij het dat de scriptie uiteindelijk wat blijft hangen in enigszins vage en abstracte aanbevelingen. De jury heeft waardering voor het durven entameren van een studie naar deze synthese en denkt ook dat die bevindingen in de aanpak van de organisatieontwikkeling in dit soort overheidsonderdelen van waarde zijn."

Dr. Edgar Karssing, Directeur Public Sector MBA : "Deze prijs is een mooi en terecht compliment voor de student, en draagt tevens bij aan de academische zichtbaarheid en erkenning van Nyenrode als universitair opleidinginstituut."

Over de Albeda Leerstoel
De scriptieprijs is in 2005 ingesteld bij gelegenheid van het afscheid van prof. dr. W. Albeda als bestuursvoorzitter van de Stichting Bijzondere Leerstoel `Arbeidsverhoudingen bij de overheid' aan de Universiteit Leiden. De leerstoel wil wetenschappelijke kennis over arbeidsverhoudingen bij de overheid verspreiden en verrijken. Ook stimuleert de leerstoel het openbare debat.

Over het Public Sector MBA
Het Public Sector MBA, voorheen Public Governance MBA, stelt ondernemende (potentiële) managers in staat om door middel van een part-time studie aan Nyenrode hun persoonlijke groei te versnellen zodat zij optimaal kunnen presteren in de dynamische omgeving van de publieke sector. In 22 maanden vergroten de deelnemers door theorie, groepswerk en individuele opdrachten hun bedrijfskundige kennis en kunde, waarbij managementvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling als rode draad in het onderwijsproces zijn verweven. Kijk voor meer informatie op www.nyenrode.nl/psmba


- Einde bericht -