Senternovem

26-10-2009 | Berekeningstool voor broeikasgasemissies van biobrandstoffen

SenterNovem maakt een nieuwe versie van de berekeningstool voor broeikasgasemissies van biobrandstoffen (voorheen de "CO2-tool biobrandstoffen"). Deze tool wordt aangepast aan de Richtlijn Hernieuwbare Energie. SenterNovem verwacht een complete eindversie medio 2010 publiek te maken.

SenterNovem en het Ministerie van VROM hechten waarde aan deze berekeningstool omdat het marktpartijen (zoals oliemaatschappijen en biobrandstofproducenten) in staat stelt conform de richtlijn actuele waarden voor de reductie van broeikasgasemissies te berekenen, en omdat het inspectie-instellingen in staat zal stellen om deze berekeningen te controleren. Auditers zullen bij de uitwerking van de richtlijn een rol krijgen toebedeeld bij het controleren van de duurzaamheidsgegevens van biobrandstoffen die in Nederland op de markt worden gebracht.

De wijzigingen in de berekeningstool zullen bestaan uit drie onderdelen: (1) wijzigen van productieketens die in de tool zijn opgenomen; (2) aanpassen van de berekeningen en (3) invoeren van rekenregels.

De in de berekeningstool opgenomen productieketens zullen in lijn worden gebracht met de ketens waarvoor in Annex V.A van de Richtlijn Hernieuwbare Energie ("de richtlijn") defaultwaarden zijn opgenomen. Dit betekent dat de productieketens voor bio-ethanol uit stro en alle ETBE-, biomethanol- en MTBE-ketens zullen worden verwijderd. Daarentegen worden toegevoegd de productieketens van biodiesel uit zonnebloem, gehydrogeneerde plantenolie uit diverse grondstoffen en van biogas uit droge mest en uit organisch huishoudelijk afval.

De berekeningen zullen in lijn worden gebracht met de berekeningen zoals uitgevoerd voor de richtlijn. Dit betekent dat zowel de methodologie (Annex V.C in de richtlijn) als alle gebruikte invoergegevens (voor een groot deel uit de "Well-to-Wheels" studie van JRC, EUCAR en CONCAWE) integraal zullen worden overgenomen. Hiermee zullen de standaard ingestelde resultaten wijzigen tot de defaultwaarden uit Annex V.A van de richtlijn. Vervolgens kunnen gebruikers van de tool inputwaarden wijzigen en zo eigen berekeningen maken. Overigens is het GAVE team nog niet in staat alle defaultwaarden uit Annex V.A te reproduceren, daarvoor is verdere input van de Commissie en/of het JEC-consortium nodig.

Tot slot verwachten we dat de Commissie in december in een mededeling met een aantal rekenregels zal komen. Bij de aanpassing van de berekeningstool zullen we deze regels implementeren zodat berekeningen met de tool alleen kunnen worden uitgevoerd conform de richtlijn en deze rekenregels.

Pas na december 2009 kunnen de onderdelen "(2) aanpassen berekeningen" en "(3) invoeren rekenregels" worden voortgezet respectievelijk gestart. Onze huidige planning is daarom dat een volledige versie van de aan de richtlijn aangepaste rekentool medio 2010 op de GAVE website publiek zal worden gemaakt.

Voor vragen verzoeken we u gebruik te maken van telefoonnummer 030-2147770. U kunt uw vraag ook schriftelijk stellen met behulp van het contactformulier.