Verbond blij met kabinetsambitie: in elke woning een rookmelder

30/10/2009 16:46

Verbond Van Verzekeraars

Verzekeraars gaan graag in op de uitnodiging van het kabinet om samen te werken zodat in ieder woonhuis een rookmelder komt te hangen. Dat bleek vandaag tijdens een symposium van het Verbond van Verzekeraars over brandpreventie. Uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het Verbond komt naar voren dat driekwart van de Nederlandse huishoudens al over een rookmelder beschikt. Wanneer ook de kwart van de huishoudens zonder rookmelder deze alsnog aanschaffen, kan dat volgens SEO tot een maatschappelijke winst van vijftig miljoen euro leiden. Twee derde van de door SEO bevraagde consumenten zegt achter een wettelijke verplichting van een rookmelder te staan.

Versnippering

Volgens de onderzoekers van SEO is er nog (te) veel versnippering rond brandpreventie. Er zijn tal van overheidsorganen die een rol spelen, maar een centraal aanspreekpunt voor burgers en bedrijven ontbreekt. Ook is sprake van complexe regelgeving en handhaving. Eenduidige regie en verantwoordelijkheid, vereenvoudiging van regelgeving, voornemens omzetten in concrete acties en betere kennisvergaring zijn volgens SEO de vier pijlers waarop een effectiever brandpreventiebeleid kan worden gebouwd.

Prikkel

Het Verbond van Verzekeraars brengt de bevindingen van het rapport in bij de dialoog met de overheid en andere belanghebbenden. Daarbij hoopt het Verbond ook op samenwerking rond concrete acties, zoals promotionele campagnes voor rookmelders. De deelnemers aan het symposium van vandaag willen ook uitbreiding van het Keurmerk Veilig Wonen met brandveiligheid en brandpreventie. Ook zou bekeken kunnen worden of een financiële prikkel - zoals overheidssubsidie - een extra zetje kan geven om mensen over de drempel te trekken. Gezien de maatschappelijke winst die valt te behalen met een rookmelder in ieder Nederlands huis, kan een dergelijke investering tot groot rendement leiden.





http://www.verzekeraars.nl