Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 30 oktober 2009

Letterkundige Marita Mathijsen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Gepubliceerd op 30 oktober 2009

Prof. dr. Marita Mathijsen is op vrijdag 30 oktober - bij haar afscheid als hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde - benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Zij ontving de koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Job Cohen.

Mathijsen ontvangt de onderscheiding omdat zij zich gedurende haar lange academische carrière bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor wetenschap en maatschappij. Haar publicaties en lezingen op het gebied van de negentiende-eeuwse Nederlandse cultuur en letterkunde hebben niet alleen vakgenoten en studenten geïnspireerd; een groot publiek is door haar aantrekkelijke stijl en verrassende perspectieven vertrouwd gemaakt met de wereld van de negentiende eeuw. Mathijsen heeft een centrale rol gespeeld in het `ontstoffen' van de negentiende eeuw, dat de laatste decennia plaatsvond, en was de drijvende kracht achter de vergaande rehabilitatie van de Nederlandse negentiende-eeuwse literatuur.

De publicaties van Mathijsen op het gebied van de editiewetenschap zijn van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van het vakgebied. Haar handboek Naar de letter (1995) is al jaren onontbeerlijk voor iedereen die zich op dit terrein begeeft. Haar vele studies over Harry Mulisch hebben bij generaties lezers geleid tot diepere inzichten in de thematiek van een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse auteurs.

De grote verdienste van Mathijsen is dat zij zich niet alleen in de wetenschappelijke wereld beweegt met hoogstaand onderzoek, maar haar standpunten en visie ook naar een breed publiek uitdraagt. Talloze krantenartikelen, besprekingen en columns in dagbladen en weekbladen getuigen daarvan.
Bron: UvA Persvoorlichting