Politie Hollands Midden

Hollands Midden - Regionale aanpak overvallen detailhandel

Eigenaar overvallen Filmclub ontvangt eerste informatiepakket

Hollands Midden, 30-10-2009 o Vrijdag 30 oktober werd de eerste map met onder meer preventietips tegen overvallen op detailhandel uitgereikt aan de heer Van Heijningen eigenaar van Filmclub uit Alphen aan den Rijn.

Landelijke cijfers tonen aan dat het aantal overvallen in de winterperiode stijgt, ook in de politieregio Hollands Midden. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, hebben we dit jaar tot en met september te maken met een stijging van 55 procent. Door extra toezicht en controles te houden tijdens en na sluitingstijd probeert de politie het aantal overvallen op ondernemers te verminderen. Heeft er toch een overval plaatsgevonden, dan doet de politie uiteraard tactisch en technisch onderzoek om de verdachten op te sporen en aan te houden.

Informatiemap Ondernemers kunnen zelf ook maatregelen nemen waardoor de kans op een overval wordt verkleind. Zo kunnen ondernemers een gratis beveiligingsscan laten uitvoeren door het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) en kunnen zij tips vinden in een folder Voorkom een overval. Mocht het toch een keer fout gaan, dan kunnen ondernemers en medewerkers in de detailhandel gratis een beroep doen op HBD Slachtofferhulp Detailhandel: 0800-0801. Al deze informatie is samengebracht in één informatiemap. Komende week krijgen 900 detailhandels de informatiemap toegestuurd. Een aantal winkels wordt persoonlijk bezocht door wijkagenten. Het initiatief is een gezamenlijke actie van politie Hollands Midden, het Hoofdbedrijfschap Detailhandel en de Kamer van Koophandel.

Filmclub De eerste informatiemap werd vrijdag 30 oktober in een bijeenkomst uitgereikt aan de heer Van Heijningen van Filmclub. De Filmclub in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn werd 12 maart 2009 overvallen door drie gewapende en gemaskerde mannen. Onder bedreiging van een vuurwapen eisten ze geld. Vier verdachten werden op 1 april aangehouden voor deze en andere overvallen. Zij kregen straffen 4,5 en 5,5 jaar. Politiechef Jaco van Hoorn: Een overval is een laffe daad met veel impact op de slachtoffers, vaak is er maar een kleine buit en de straffen zijn hoog. Met andere woorden het plegen van een overval is gewoon dom. Aanvullend geeft de heer Kaptein van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel aan: Ervaringen leren ons dat de impact op het slachtoffer vaak sterk onderschat worden. Daarom wil ik wijzen op de gratis slachtofferhulp Detailhandel. De heer Van Heijningen, eigenaar van de overvallen filmclub: Als je een film kijkt waar een overval in plaatsvindt, is het spannend. Als de film is afgelopen, gaat het gewone leven weer verder. Als je in werkelijkheid een overval meemaakt, zoals wij, dan is daarna iets wezenlijks veranderd.