Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: TL 290
Datum: 30 oktober 2009

Dr. Joast Halbertsmaprijs voor wetenschapper
Oebele Vries

Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben de dr. Joast Halbertsmaprijs voor wetenschappelijk werk in Fryslân 2009 toegekend aan Oebele Vries. Oebele Vries krijgt de prijs voor zijn wetenschappelijk werk op het terrein van Friese geschiedenis, de Friese taalgeschiedenis en de Oud-Friese filologie. De Halbertsmaprijs wordt eens per drie jaar toegekend en is bedoeld voor wetenschappelijk werk over Fryslân op het gebied van geschiedenis, taal- en literatuurwetenschap en sociale wetenschappen. De prijs wordt toegekend voor een werk, maar kan ook worden toegekend voor een heel oeuvre. De prijs bestaat uit een bedrag van E 4.000,- en een aandenken.

Oebele de Vries' publicatie onderscheidt zich door een combinatie van diepgaand bronnenonderzoek, een behoedzame interpretatie hiervan en een heldere, toegankelijke en meeslepende schrijfstijl. De prijsuitreiking door cultuurgedeputeerde Jannewietske de Vries vindt plaats op 10 december 2009 in de Sint Piter Tsjerke in Grou. Dan wordt ook het juryrapport openbaar gemaakt.

Gedeputeerde Staten worden over de toekenning van de Halbertsmapriis geadviseerd door een adviescommissie. De adviescommissie van 2009 word gevormd door:
- Jarich Hoekstra; taalkundige aan de universiteit van Kiel. Hoekstra doet onderzoek op het

terrein van het Noordfries.

- Hanno Brand; sinds 2009 werkzaam als onderzoeker en hoofd van de afdeling

geschiedenis aan de Fryske Akademy.

- Henk Folmer; wetenschapper aan de Universiteit van Groningen en Wageningen.

Voor de voordracht aan Gedeputeerde Staten moest de jury een keuze maken uit een groot aantal wetenschappelijke werken die in de jaren 2006, 2007 en 2008 zijn verschenen. De jury heeft uit de oogst een korte lijst van drie werken samengesteld die naar haar oordeel een hoge kwaliteit vertegenwoordigen en van grote betekenis zijn voor de wetenschap van Fryslân. Hoewel de jury unaniem koos voor Oebele Vries als winnaar van de Halbertsmaprijs 2009, brengt zij de andere werken van de korte lijst graag onder de aandacht van het publiek Het betreft:
- Han Nijdam voor lichaam, eer en recht in Middeleeuws Friesland, een studie naar de

Oudfriese boetergisters (Hilversum, 2008).

- Jan Louman voor Fries waterstaatsbestuur. Een geschiedenis van de waterbeheersing in Friesland vanaf het midden van de achttiende eeuw tot omstreeks 1970 (Amsterdam 2007).

- Oebele Vries voor Asega, is het dingtijd?. De hoogtepunten van de Oudfriese tekstoverlevering (Steven Sterk, Leeuwarden-Utrecht 2007).


---- --