Gemeente Kapelle

routebeschrijving van de bevrijders op 30 oktober !!

Route en Programma:
Alle tijden en de route zijn onder voorbehoud.

Bevrijdingstocht
Route 1
Passage Vlakebrug ca. 10.45 uur
Oude Rijksweg, rotonde rechtsaf
Smokkelhoekweg-Abdijstraat-Jufferswegje-Noordstraat Spoorwegovergang-Biezelingsestraat

Route 2
Passage Postbrug ca. 10.45 uur
Postweg-Noordweg
Rotonde linksaf
Wem. Zandweg-Ooststraat

Samenkomst centrum Kapelle ca. 11.00 uur
Opstelling voertuigen:
Ooststraat, Kerkplein, Weststraat

Vertrek via Goese straatweg ca. 11.45 uur

De gemeente Kapelle, het Vier mei comité en de Oranjecomités van de diverse kernen verle-nen hun medewerking aan dit evenement.

Het wordt bijzonder op prijs gesteld als er wordt gevlagd langs de route om de tocht zoveel mogelijk een bevrijdingskarakter te geven. De kinderen van het basisonderwijs worden spe-ciaal benaderd om met een (beschikbaar gesteld) vlaggetje de âbevrijdersâ welkom te heten. Net als in 1944 zal het na de âbevrijdingâ nog lang onrustig in de gemeente zijn.

Bevrijdingsconcert
Die avond vindt namelijk in de Maartenskerk in Wemeldinge een bevrijdingsconcert plaats, waaraan het Zeeuws Mannenkoor onder leiding van Marcel van Westen, en het dwarsfluit-ensemble Flautando Brioso onder leiding van Angélique van Gool-Linders hun medewer-king verlenen, speciale vermelding verdienen Marianne Deij â piano, Angélique van Gool-Linders â dwarsfluit en Marcel van Westen â orgel. De kerk is open om 19.00 uur, het concert begint om 19.30 uur. Het aantal zitplaatsen is beperkt dus komt u op tijd, want vol is vol.

Tentoonstelling
Rondom de oorlog en de bevrijding heeft het Gemeentearchief Goes een tentoonstelling ge-maakt, die opgesteld staat in de hal van het Goese stadskantoor aan de M.A. de Ruyterlaan. Op 22 panelen en met bijzondere objecten zoals een torenhoge reclamezuil uit de oorlog, een Engelse motorfiets, een fiets met houten banden (beide gebruikt in de films Zwartboek en Oorlogswinter) en vitrines vol objecten en modellen van militaire voertuigen, is hier het ge-hele verhaal van de oorlog en de bevrijding te beleven. Een kleine dertig schoolklassen gaan de komende maanden een lesprogramma volgen rondom deze tentoonstelling, waarvoor een aantrekkelijke lesbrief is geschreven.

Boek: De Oorlog in Stukken
Op 29 oktober aanstaande verschijnt van archiefmedewerker Frank de Klerk een boek geti-teld De Oorlog in Stukken, waarin veel afbeeldingen en bijzondere teksten over de oorlog zijn opgenomen. Dit boek is een uitgave van boekhandel/uitgeverij Het Paard van Troje te Goes. Zowel aan de tentoonstelling als aan het boek verleent de gemeente Kapelle medewer-king. Tijdens openingstijden van het Goese gemeentehuis is de tentoonstelling vrij te bezich-tigen. Info: g.de.jong@goes.nl of f.de.klerk@goes.nl.