Urban Myth maakt voorstelling van controversiële roman


AMSTERDAM, 20091029 -- In deze eerste performanceavond van Urban Myth dit seizoen maken regisseur Jörgen Tjon A Fong en zijn acteurs het publiek deelgenoot van een zoektocht naar de grenzen van onze moraal. Als leidraad dient de roman WIJ van Elvis Peeters (dit voorjaar verschenen bij uitgeverij Podium) die de gemoederen in Nederland en België danig verhitte.

Aan het begin van de zomer trekt een groepje vrienden - vier meisjes, vier jongens - naar een viaduct voor een onschuldig experiment. De meisjes zwaaien naar de auto's terwijl ze hun rokjes steeds uitdagender optillen, de jongens kijken toe. Aanvankelijk heerst er teleurstelling over het resultaat: slechts een paar automobilisten toeteren of slingeren. Maar de volgende dag is het raak. De meisjes veroorzaken een fatale kettingbotsing.
In dit rauwe, nietsontziende verhaal ontdekken acht jonge mensen hoe machtig hun lichaam is. Ze spelen, manipuleren, hoereren. Zelfs wanneer één van de meisjes de steeds verdergaande, perverse experimenten niet overleeft, biedt de normloosheid houvast. Tot ook die gaat vervelen.

Urban Myth zet deze rauwe roman in bij een onderzoek naar de (vermeende) onschuld van de jeugd. Wanneer gaat naïef over in manipulatief? En ondoordacht in ondenkbaar?
Regisseur Tjon A Fong experimenteert met de verleiding: van het woord, van de jeugd, van de schoonheid en van de sensatie. Hij verleidt het publiek mee te gaan naar de uiterste randen van onze moraal en zoekt dan de grens van het toelaatbare.

Urban Myth is het geëngageerde theaterproductiehuis dat sinds 2003 vaste bespeler is van de Amsterdamse Stadsschouwburg. Theatermaker Jörgen Tjon a Fong is initiator van Urban Myth.

Back to Basics / WIJ
Vrijdag 30 en zaterdag 31 oktober 2009, aanvang 20.30 uur
Stadsschouwburg Amsterdam
www.ssba.nl





Ingezonden persbericht