Ingezonden persbericht


Hilversum, 13-10-2009

AVRO UP CLOSE: 'MONSTERLAND'

Monsters duiken op uit de diepte van de oceanen, dalen op ons neer vanuit de hemel, komen te voorschijn uit het woud, of breken los uit onze eigen psyche. Regisseur Jörg Buttgereit neemt ons mee op een reis door monsterland, en laat zien waarom niets zo angstaanjagend en tegelijkertijd zo fascinerend is als een echt monster.

Mensen hebben altijd al monsters voor zichzelf gecreëerd. Van oeroude mythes tot moderne films, we worden al eeuwen achtervolgd door beesten als King Kong, prehistorische wezens, zombies en aliens. Onze onbewuste angsten kunnen we projecteren op monsters. Tegelijkertijd worden we, of we willen of niet, aangetrokken door de macht en het geweld van deze schepsels. In de documentaire 'Monsterland' duiken monsterexperts uit de hele wereld in het fenomeen, en onderzoeken waarom angst en fascinatie zo dicht bij elkaar liggen.

Monsterland reist door de tijd en over de wereld op zoek naar verschillende monstertypes. Van het oorspronkelijke latex monster ('Godzilla') tot de aliens en seriemoordenaars van de Amerikaanse cinema uit de jaren tachtig en de komst van King Kongs digitale opvolgers in de 21ste eeuw.

Regisseur Jörg Buttgereit, zelf monsterfan en regisseur van horrorfilms, haalt de grote kenners en meesters van het monstergenre voor de camera: monstermakers als de schepper van de 'Gremlins', Joe Dante, horrorregisseur John Carpenter, monsterontwerpers als HR Giger ('Alien') en schilder Joe Coleman, special effects goeroe Gregory Nicotero, make up artiest Rick Baker en Godzilla performer Kenpachiro Satsuma.

Regisseur: Jörg Buttgereit
Een film van Avanti Media GbR FILM- UND FERNSEHPRODUKTION

AVRO Up Close: Monsterland, vrijdag 30 oktober 2009 om 23.10 uur bij de AVRO op Nederland 3.