Profwielrenners versus Olympische roeiers op Bike MOTION Benelux 2009

Publicatiedatum: 23-10-2009
Sportieve strijd voor het goede doel

Internationaal befaamde profwielrenners en leden van de succesvolle Nederlandse Olympische roeiploeg Holland Acht /Holland Vier binden op vrijdag 30 oktober de sportieve strijd aan in een topwedstrijd 'spinnen' op zogeheten Wattbikes. Vier minuten de turbodijen volle bak op zogeheten Wattbikes, een indoorfiets waarmee precies is te meten hoeveel energie er door de sporter wordt geleverd. De sporters betreden het strijdperk om geld bijeen te fietsen voor de stichting Energy4all die zich inzet voor kinderen met een zeer ernstige energiestofwisselingsziekte.

Bij de wielrenners grote namen als Denis Menchov, Kenny van Hummel en Bobbie Traksel. Het oersterke team van roeiers wordt gevormd door Rogier Blink, David Kuiper en Jan-Willem Gabriëls. Het spectaculaire duel markeert tevens de officiële opening van Bike MOTION Benelux 2009, de beurs voor sportieve fietsers in Jaarbeurs Utrecht.

'Grenzeloze energie'
Door bij deze wedstrijd Wattbikes te gebruiken wordt, helemaal in het teken van het beursthema 'Grenzeloze energie', een grote hoeveelheid kilowatts opgewekt. De tegenwaarde in geld van deze energie wordt geschonken aan de kinderen die vanwege hun ziekte geen energie hebben. De 12-jarige Matthijs Damhoff uit Nieuwe Pekela lijdt aan deze ernstige stofwisselingsstoornis. Hij is samen met zijn ouders aanwezig bij de wedstrijd om de renners en roeiers aan te moedigen. Ook Matthijs' moeder is door deze ziekte getroffen.

Halfvolle 'batterij'
Jos van Wamel van Energy4all: "Onze stichting vraagt aandacht voor energie-stofwisselingsziekten. De kinderen waar wij ons voor inzetten zijn met een halfvolle 'batterij' geboren, die laadt niet op maar loopt langzaam leeg met vaak een vroegtijdige dood als gevolg.

We vragen aandacht om de oorzaak en de ernst van deze ziekte bekender te maken. Daarnaast is het erg belangrijk veel geld op te halen voor het onderzoek naar een medicijn door Prof. Smeitink en zijn team. Dit kan wereldwijd tienduizenden kinderen het leven redden."

Drie keer 105 kilo
De renners- en roeiers hebben elk een ploeg gevormd van de drie sterkste deelnemers en zien de onderlinge krachtmeting met vertrouwen tegemoet. De partijen laten zich niet onbetuigd als naar de afloop van het prestigeduel wordt gevraagd. Roeier Rogier Blink verwacht alles behalve de man met de hamer tegen te komen: "Wij zitten met drie keer 105 kilo en de renners zijn ongeveer de helft van ons. Groot voordeel is ook dat wij gewend zijn om in een lagere frequentie meer kracht te zetten. Onze races duren vijf minuten waarbij we helemaal in het rood gaan. Wij zitten op hun fiets, maar zij zitten op ons terrein. Dus we gaan ze pakken."

Hummelen
Profcoureur Kenny van Hummel, een van de eersten om de handschoen op te pakken en de roeiers een sportief lesje te leren, is niet minder positief: "Ik zal mij tot het uiterste inspannen om iets te kunnen doen voor die kinderen die het zo moeilijk hebben. Niet lummelen maar Hummelen. Die roeiers staat wat te wachten!"

Grote publiek
Tijdens de drie beursdagen van Bike MOTION Benelux, van 30 oktober tot en met 1 november, is het de beurt aan het grote publiek van sportieve fietsers op de Wattbikes nog wat extra tandjes bij te steken om het uiterst sympathieke goede doel van Energy4all te ondersteunen. Zij kunnen terecht op het Activiteitenplein in hal 12 van Jaarbeurs Utrecht. Iedere deelnemer krijgt een bidon en de dagwinnaar verdient een originele Bike MOTION Benelux koerstrui. De beurs is één grote fietshappening, vol entertainment, wielercoryfeeën, stuntrijders, modeshows, gezellige terrassen en uiteraard een actueel internationaal fietsaanbod voor alle sportieve disciplines.

Openingstijden
De openingstijden van Bike MOTION Benelux 2009 zijn vrijdag 30 oktober van 14.00 tot 21.00 uur, zaterdag 31 oktober en zondag 1 november van 10.00 tot 17.00 uur. Maandag 2 november is de beurs van 10.00 tot 17.00 uur uitsluitend toegankelijk voor vakhandel en pers.

Voor meer informatie: www.bikemotionbenelux.nl.

-.-.-.-.-.-


Noot voor de redactie (