Port of Rotterdam

Landelijk meld- en informatiepunt bij Havenbedrijf Rotterdam

Scheepsafvalstoffenverdrag

30-10-2009

De Centrale Meldkamer Havenmeester van het Havenbedrijf Rotterdam wordt per 1 november tijdelijk het landelijk meld- en informatiepunt voor het Scheepsafvalsstoffenverdrag (SAV) dat die dag in werking treedt. Via telefoonnummer 010-2521000 kan dan door betrokken partijen allerlei informatie worden ingewonnen over scheepsafval op een binnenvaartschip. Bovendien kunnen terminals en schippers hier officiële handelingen inzake SAV aanmelden en wangedrag aan de kaak stellen.

Het Scheepsafvalstoffenverdrag treedt in werking in Duitsland, België, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland en Nederland. Het doel van het verdrag is de bescherming van het milieu en verhoging van de veiligheid van de binnenvaart en de opvarenden. Het verdrag gaat over de verzameling, afgifte en inname van olie- en vethoudend scheepsbedrijfsafval, afval van lading en overig scheepsbedrijfsafval (als huisvuil en bilgewater).

Het algemene uitgangspunt daarbij is dat de veroorzaker de kosten draagt die verbonden zijn aan het inzamelen, het bewerken of het verwerken van het afval.

Havenbedrijf Rotterdam is een van de instanties die er op toeziet dat het Scheepsafvalstoffenverdrag wordt nageleefd. De meldkamer is onderdeel van het Havencoördinatiecentrum op de negentiende etage van het World Port Center, het hoofdkantoor van het Havenbedrijf op de Wilhelminapier te Rotterdam.