Gemeente Hilversum

Ook in 2010 Voor Nixx met de Bus

publicatiedatum: vrijdag 30 oktober 2009

Steeds meer Hilversummers ontdekken het gratis busvervoer op zaterdagen. Bijna 9.000 reizigers gaan met de bus winkelen in het centrum, de markt, of op bezoek bij vrienden en kennissen. Meer dan vier op de vijf inwoners zijn zeer te spreken over het gratis busvervoer in de stad. Wethouder Erik Boog is enthousiast over de tussentijdse resultaten: "We zien een mooie groei in het aantal reizigers en veel Hilversummers steunen dit initiatief. We zetten in samenwerking met Connexxion het gratis busvervoer daarom graag in 2010 door".

Onderzoeksresultaten
Het college van B&W stuurt deze week een tussenstand van het gratis busvervoer aan de gemeenteraad. In vergelijking met vorig jaar groeide het aantal reizigers op zaterdag met 17 tot 19%. Zo´n 35% van de reizigers zegt de auto te laten staan of een verplaatsing te maken, die eerder niet gemaakt werd. Op doordeweekse dagen mogen ouderen en WMO vervoerpashouders na 9.00 uur ook gratis reizen. Het aantal reizigers groeide van gemiddeld 850 in 2008 naar zo´n 900 per dag in 2009.

Voor een op de vier reizigers is het van doorslaggevende betekenis om de bus gebruiken, wanneer die gratis is. Het draagvlak onder inwoners is groot: 82% van de inwoners vindt dat de gemeente het gratis busvervoer permanent mogelijk moet maken.

Vervolg
Binnenkort start een nieuwe campagne om het gratis busvervoer opnieuw onder de aandacht van de inwoners van Hilversum te brengen. Het college heeft in 2008 met steun van de gemeenteraad al besloten dat het gratis busvervoer in 2009 en 2010 wordt doorgezet. De positieve resultaten uit de tussenstand geven aan dat het project aan de verwachtingen voldoet. In het voorjaar van 2010 evalueert het college het project gaat het college met de gemeenteraad discussiëren over het vervolg van het project.