LLiNK
Rotterdam, 8 oktober 2009

-PERSBERICHT-

Hadassah de Boer helpt oorlogsmeisjes in Liberia

Op uitnodiging van kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland en omroep Llink reist presentatrice Hadassah de Boer voor het programma Aanpakken & Wegwezen naar Liberia. In het Liberiaanse regenwoud ontmoet Hadassah de oorlogsmeisjes, die in hun jonge leven de meest vreselijke dingen hebben meegemaakt. Hadassah de Boer maakte de reis in het kader van de Plan-campagne 'Because I am a Girl' voor betere levensomstandigheden en toekomstkansen voor meisjes in ontwikkelingslanden. Hadassah steekt een week lang de handen uit de mouwen om de meisjes op weg te helpen naar hun toekomst. De documentaire wordt op 31 oktober uitgezonden, om 21.15 uur op Nederland 3 bij omroep Llink.

Liberia was ruim twee decennia in de greep van burgeroorlogen. In 2003 kwam daar einde aan, maar duizenden mensen zijn gevlucht en getraumatiseerd door de oorlog en de economie van het land is totaal verwoest.

Centraal in deze aflevering van Aanpakken & Wegwezen staan de meisjes die tijdens de burgeroorlog zijn ontvoerd en verkracht door soldaten of rebellen. Hadassah praat met de meisjes die alle gruwelen overleefden en verder moeten met hun leven, vaak met het kind dat door hun verkrachter is verwekt. Ook spreekt Hadassah met een verkrachter, die zowel dader als slachtoffer is.

Hadassah sprak onder andere met de 14-jarige Miatta die haar ouders verloor. Hierdoor kan zij niet naar school en verkoopt ze nu haar lichaam in de grensplaats Foya. Mijnbouwers, diamantsmokkelaars en vrachtwagenchauffeurs betalen haar 1 dollar per 'dans', als ze geluk heeft.

Met de 19-jarige ex-rebel Mason heeft ze een intensief gesprek over hoe hij de 13-jarige Mariame ontvoerde en verkrachtte. Hij verwekte een dochtertje bij haar: Bindu. Nu het vrede is in Liberia wil Mariame haar verkrachter en vader van haar kind nooit meer zien. Mason vindt dit erg, maar heeft begrip. Hij voelt zich niet alleen dader, maar ook slachtoffer. Zelf werd hij op jonge leeftijd ontvoerd door de rebellen die hem drogeerden en trainden tot moordmachine.

Ook zie je in de documentaire een bijzondere ontmoeting tussen Hadassah en de 8-jarige Suzanna. Zij is het kind van een rebellenvader. Haar moeder werd ontvoerd en overleefde de ontvoering niet. Hadassah zorgt ervoor dat het achtjarige meisje, voor wie niemand schoolgeld kan betalen, met behulp van Plan Liberia de eerstkomende vijf jaar naar school kan gaan.

Campagne 'Because I am a Girl'

Meisjes in ontwikkelingslanden hebben het vaak veel slechter dan jongens. Ze worden miskend, mishandeld en misbruikt, alleen omdat ze een meisje zijn. Maar dat verandert als meisjes dezelfde onderwijskansen krijgen als jongens. Want meisjes met een opleiding zijn weerbaarder en hebben meer mogelijkheden. Ze zijn beter in staat voor zichzelf op te komen en in de toekomst goed voor hun kinderen te zorgen. Ze verdienen bovendien meer en zorgen voor economische groei.

Meisjes kunnen de wereld verbeteren. Als ze een kans krijgen.

-----------------------------------------einde bericht----------------------------------------------

LLiNK
LLiNK wil met haar programma's op radio, televisie, internet en met haar overige activiteiten zoveel mogelijk kijkers, luisteraars en leden informeren, inspireren en activeren om een bijdrage te leveren aan een duurzame, eerlijke en zorgzame wereld.

Plan Nederland
Plan Nederland is lid van Plan International, een internationale, humanitaire, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie zonder politieke, godsdienstige of commerciële doelstellingen. Plan werkt al 70 jaar en in vaak moeilijke en complexe omstandigheden aan blijvende verbeteringen in de levenssituatie van kinderen en hun families in ontwikkelingslanden. Plan doet dit door middel van kindgerichte gemeenschapsprojecten in 48 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Plan zet zich wereldwijd in voor de rechten van kinderen en betere naleving van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind.

www.plannederland.nl

Plan werkt sinds 1982 in Liberia, maar moest noodgedwongen kort na aanvang van de burgeroorlog in 1993 het land verlaten. Sinds 2006 is Plan weer actief in Liberia, met name in de provincie Lofa. Deze provincie is het hardst getroffen tijdens de oorlog. Naast psychosociale hulp bouwt Plan in dit gebied aan scholen, zet kraamklinieken op en stimuleert de economie via o.a. microspaarprogramma's. Ook heeft Plan Liberia speciale programma's om meer meisjes onderwijs te laten volgen. Van de kinderen die al naar school gaan in Liberia (gemiddeld 48 % en in de rurale provincies zoals Lofa loopt dat terug naar 20%) is maar 34% meisje.
---------------------------------------------
Noot voor de redactie,

LLiNK