Provincie Noord-Holland

Regio wil ⬠110 miljoen investeren in verbindingsweg A8-A9

30 oktober 2009

De provincie Noord-Holland wil samen met de regio â¬110 miljoen investeren in de verbindingsweg tussen de A8 (Zaandam) en A9 (Heemskerk). Dat staat in de brief die de provincie vandaag heeft gestuurd aan de minister van Verkeer en Waterstaat.

Een verbindingsweg tussen de rijkswegen A8 en A9 is absoluut noodzakelijk om de verkeersproblemen op de N203 en N246 nu en in de toekomst op te lossen. Dit komt ook de leefbaarheid en de verkeersveiligheid in de omgeving ten goede.

Het zogenaamde regionaal financieel bod komt voort uit een afspraak met de minister in het kader van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). Tijdens het MIRT-overleg van oktober 2008 is afgesproken dat de regionale overheden zouden gaan werken aan een financieel bod waarbij zij de financiering en aanleg van de A8-A9 in beginsel zien als een gemeenschappelijke opgave van Rijk en regio. Vervolgens heeft de provincie samen met de stadregio Amsterdam en de gemeenten Zaanstad, Heemskerk, Beverwijk en Uitgeest een verkenning uitgevoerd. Hoewel gesprekken en besluitvorming nog volop gaande zijn bestaat nu al de zekerheid dat de regio een financieel aanbod kan opbrengen van totaal circa 110 miljoen euro (de grootste bijdrage, ⬠50 miljoen, komt hierbij van de provincie). De voorwaarde hiervoor is wel dat ook het Rijk inhoudelijke en financiële steun geeft aan het project.

Het regionaal financieel bod wordt besproken met de minister van Verkeer en Waterstaat tijdens het MIRT-overleg van 3 november 2009. Om het planproces niet te vertragen wil de regio zo snel mogelijk een planstudie opstarten. Tijdens het overleg zal de regio daarom het Rijk verzoeken om een substantiële bijdrage aan het project A8-A9. Het is de wens van de regio om de weg te realiseren in de periode 2014-2017. Het ontbreken van deze verbinding is één van de grote knelpunten in het wegennetwerk van Noord-Holland.

U kunt hier ook de brief âVerkenning Verbinding A8-A9: regionaal bodâ, d.d. 30 oktober 2009 met bijlage, bekijken.
Meer informatie over het dossier A8-A9 vindt u hier.
---