Gemeente Emmen


Convenant Jeugdwerkloosheid Drenthe ondertekend door staatssecretaris Klijnsma

maandag 30 november 2009

Deze week hebben staatssecretaris Klijnsma en wethouder Evenhuis namens de coördinerende gemeente Emmen het convenant `voorkomen en bestrijden jeugdwerkloosheid 2009-2011 in arbeidsmarktregio Drenthe' ondertekend. In dit convenant trekken verschillende overheden, onderwijsinstellingen en ondernemers uit Drenthe met elkaar op om samen actie te ondernemen om de jeugdwerkloosheid in deze regio te bestrijden.

De ondertekening vond woensdag 28 oktober plaats in het nieuwe Werkplein in Emmen. Staatssecretaris Klijnsma gaf aan dat zij onder de indruk is van de plannen van de arbeidsmarktregio Drenthe. De ambities hebben een hoog niveau en de gezamenlijke betrokkenheid van alle partijen komt hierin goed tot uiting. Daarnaast sprak zij haar waardering uit voor het prachtige pand waarin het Werkplein gehuisvest is.

Jeugdwerkloosheid is een landelijk probleem. De arbeidsmarktregio Drenthe onderkent dit probleem en heeft haar acties verwoord in een gezamenlijk actieplan. Hierin werken het Werkplein in Emmen, Werkplein Baanzicht Assen en Werkplein Hoogeveen nauw samen.

In mei 2009 stond de teller voor arbeidsmarktregio Drenthe op 1800 werkloze jongeren. Als er niks nieuws ondernomen wordt, wordt een verdubbeling van dit aantal verwacht in 2012. Met de acties uit het actieplan streven de betrokken organisaties in de arbeidsmarktregio Drenthe er naar om de verwachte toename te halveren en dus maximaal uit te komen op 2700 werkloze jongeren in 2012.

Vanuit de in het Actieplan Jeugdwerkloosheid geformuleerde ambitie van het kabinet om te voorkomen dat grote groepen jongeren thuiszitten, zonder werk of school, steunt de Staatssecretaris de gezamenlijke extra inzet in de regio met een financiële bijdrage van 1,5 miljoen in 2009 voor het realiseren van de gestelde ambitie. Het bedrag dat toegekend wordt voor 2010 en 2011 is nog niet bekend, dat hangt af van de prestaties die de arbeidsmarktregio Drenthe levert.