Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 3 november   |
|2009                                              |


1. Agro & Food Cluster West-Brabant
De ontwerpen voor het Inpassingsplan (provinciale bestemmingsplan) en het Exploitatieplan voor het Agro & Food Cluster West-Brabant zijn door GS vastgesteld. Ook is de Besluit-Milieueffectrapportage (MER) door GS aanvaard. Deze plannen maken de ontwikkeling van een glastuinbouwgebied van 200 hectare, een agro/foodbedrijventerrein van 45 hectare en uitbreiding van de Suiker Unie-vestiging in Dinteloord mogelijk. Als de statencommissies Ruimte en Milieu en Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid daarmee op 27 november instemmen, kan de inspraak van start gaan.

2. ILG-bestuursovereenkomst
GS stemmen in het de door het ministerie van LNV voorgestelde aanpassingen van de bestuursovereenkomst over het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). Het gaat onder meer om een landelijk afgesproken korting op ILG-middelen, voortkomend uit de begrotingsbehandeling van de LNV-begroting door de Tweede Kamer eind 2008.

3. Jannezand
De provincie sluit een overeenkomst met Rijkswaterstaat/Ruimte voor de Rivier en de gemeente Werkendam over aanpassing van het bestemmingsplan voor de polder Jannezand. Dat maakt het mogelijk om drie bedrijven te vestigen die moeten wijken voor het project Noordwaard. Tegelijk wordt een deel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) gerealiseerd, kunnen kreken worden hersteld en komen er meer mogelijkheden voor recreatie.

4. Adviescommissie Agrarische Bouwaanvragen
De Adviescommissie Agrarische Bouwaanvragen geeft gemeenten advies over agrarische activiteiten in het buitengebied. Subsidieverzoeken van deze stichting over 2007 en 2008 wijzen GS af, maar voor 2009 en 2010 krijgt de Adviescommissie Agrarische Bouwaanvragen een jaarlijke subsidie van
E 22.689.

5. Uitbreiding veehouderijen
De gemeente Landerd heeft de beoogde locatie voor uitbreiding van een varkenshouderij in een verwevingsgebied in Reek als duurzaam aangemerkt, maar er lopen nog procedures voor de milieueffectrapportage en de milieuvergunning. De provincie overlegt met Landerd over de ontwikkeling van het landbouwontwikkelingsgebied Graspeel en het opstellen van het bestemmingsplan buitengebied. Dat antwoorden GS op statenvragen van de SP.

6. Monitoring maatregelen kredietcrisis
Op een viertal wijzen worden de provinciale maatregelen die de kredietcrisis moeten verzachten, gemonitord. Deze aanpak hebben GS vastgesteld. De commissies Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid, Bestuur en Middelen en Ruimte en Milieu worden hierover geïnformeerd.

7. Restauratie monumenten
Er zijn 23 aanvragen ingediend voor subsidie uit de eerste tranche Impuls restauratie Monumenten 2009. Echter, GS kunnen deze nog niet beoordelen omdat o.a. de Europese Commissie nog geen toestemming heeft gegeven. GS informeren de commissie Zorg, Welzijn en Cultuur over de stand van zaken.

8. Samen investeren
Een voortgangsrapportage, met daarin de stand van zaken van alle projecten van het investeringsprogramma Samen Investeren wordt naar de commissies Cultuur, Zorg en Welzijn en Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid gestuurd.

9. Jongeren en musea
De provincie wil dat meer jongeren musea bezoeken. Het project 'Kunst met een kleine k en een grote j' beoogt dat. Het voorstel is op enkele onderdelen aangepast. De commissie Zorg, Welzijn en Cultuur wordt over de voortgang geïnformeerd.

10. Brabants MIT
Het Brabants Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (MIT) 2010-2014 hebben Gedeputeerde Staten definitief vastgesteld. Het wordt naar Provinciale Staten gestuurd en als bijlage van de begroting 2010 op 20 november vastgesteld.

11. Fiets in de Versnelling
De provincie wil het gebruik van de fiets stimuleren o.a. door het comfort en gemak te verhogen, forenzen en jongeren te verleiden en de vele fietsinitiatieven te versterken. Dit staat in de 'Visie 2020, Fiets in de Versnelling' waarin drie scenario's staan. GS houden vast aan de uitvoering van scenario 2.

12. Realisatieprogramma HOV
Alle initiatieven en maatregelen, incl. fasering en kosten, die gepland zijn voor beter hoogwaardig openbaar vervoer zijn op een rij gezet. GS nemen hier kennis van en sturen het overzicht naar de leden van de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

13. Subsidie OP Zuid
Alle op tijd ingediende aanvragen voor subsidie uit de op per 1 juli opgeheven OP Zuid-regeling worden nog gewoon behandeld. Dat antwoorden GS op Statenvragen van PvdA en CDA. Daarnaast is er een aantal andere fondsen waartoe bedrijven zich met innovatieve ideeën kunnen wenden: REAP, Pieken in de Delta, BOM, MKB Innovatiefonds en het Spin-off fonds van de BOM.

14. Culturele hoofdstad 2018 (staan 26-10-09 op sis)
Om in aanmerking te komen voor de titel Culturele Hoofdstad 2018 zal een stad namens BrabantStad formeel de aanvraag indienen. Welke stad dat is, is nog niet bekend. Dit antwoorden GS op vragen van statenleden R. van Zeeland (SP), M. ten Harmsen van der Beek (VVD) en I. van Breda (PvdA).

15. Statenvragen veiligheidsmonitor
De veiligheidsmonitor is niet geschikt als instrument om de veiligheidsbeleving van specifieke groepen in de Brabantse samenleving te monitoren. Het betreft hier een instrument dat tot stand gekomen is in een project dat onder leiding van de Rijksoverheid tot stand gekomen is. Het betreft hier een grootschalig bevolkingsonderzoek, gericht op een dwarsdoorsnede van de bevolking. De provincie bevordert de deelname vanuit Brabant aan dit landelijke onderzoek. Het is niet mogelijk om vanuit de provincie de vragenlijsten aan te passen. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de leden van Provinciale Staten Ron van Zeeland (SP) Marijn Harmsen ten beek (VVD) en Ingrid van Breda (PvdA)

16. Vragen over schadeclaims Reconstructieplannen
GS schatten het risico minimaal dat er schadeclaims komen in verband met gezondheidsaspecten van de Reconstructie. Het inrichten van een fonds ten behoeve daarvan is daarom niet aan de orde. Dat antwoorden GS op vragen van de PvdD.

17. Vragen over binnenklimaat op basisscholen
Vooralsnog ziet het college geen mogelijkheden om het Rijk op te volgen met een subsidieregeling om schoolgebouwen energiezuiniger te maken en het binnenklimaat te verbeteren. Wel heeft de provincie een handboek voor gemeenten en scholen samengesteld en heeft zij het project 'Frisse scholen' opgestart. In dit laatste project worden vijf a zes basisscholen gezond, duurzaam en veilig ge- of verbouwd en voorzien van een groene buitenruimte. Dit antwoordden Gedeputeerde Staten op vragen van de SP Statenfractie.

18. Muskusrattenbestrijding
De muskus- en beverrattenbestrijding wordt vanaf 1 januari 2010 overgedragen aan de waterschappen. De provinciale medewerkers komen dan ook in dienst van een waterschap. Er is een akkoord over het sociaal statuut. GS sturen een voorstel hierover naar de statencommissie Bestuur en Middelen.

19. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Sint-Oedenrode voor vestiging van een paardenhotel, bed & breakfast en de herbouw van een bestaande boerderij; de gemeente Bergen op Zoom voor het realiseren van een loods ten behoeve van opslag en stalling, Halsterseweg 163; de gemeente Deurne voor het oprichten van een bedrijvenverzamelgebouw, Dr. Huub van Doorneweg nummer 1; de gemeente Eindhoven voor het uitbreiden van een winkel, Hoogstraat 10b.

Gedeputeerde Staten hebben goedkeuring verleend aan wijzigingsplan Eerste Boutweg te Kruisland van de gemeente Steenbergen, hebben een reactieve aanwijzing verzonden aan de gemeente Eersel omdat het provinciaal belang op een aantal punten van het bestemmingsplan Buitengebied niet is geborgd met betrekking tot de thema's ruimtelijke kwaliteit, land- en tuinbouw en natuur.


---- --