GroenLinks

GroenLinks maakt een einde aan kolenmonsters

3 november 2009

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde vandaag voor een motie van GroenLinks om een CO2-norm voor elektriciteitscentrales in te voeren. Daardoor mogen energiebedrijven in de toekomst geen vieze kolencentrales meer bouwen.

GroenLinks Tweede Kamerlid Kees Vendrik: Geweldig, een zege voor het klimaat. Dit werpt een forse dam op voor de bouw van nieuwe kolenmonsters. Als het aan de Tweede Kamer ligt dan kiezen energiebedrijven in de toekomst uitsluitend nog voor de schoonste energievormen.

Concreet roept de motie op tot invoering van een uitstootplafond voor elektriciteitscentrales. Volgens het voorstel kunnen er in de toekomst geen vergunningen meer verstrekt worden voor centrales die meer dan 350 gram CO2/kWh elektriciteit uitstoten. De motie van GroenLinks roept het kabinet niet alleen op om binnen de Europese Unie voor zon norm te pleiten, maar stelt ook dat het noodzakelijk is dat Nederland zelf alvast zon norm invoert.

De bouw van kolencentrales is een Europees probleem, maar iemand moet het goede voorbeeld geven. Het kabinet moet zo snel mogelijk de CO2-norm in Nederland invoeren. Daarmee kunnen we laten zien dat het werkt en dat voorkomt koudwatervrees bij regeringen van andere EU-landen, aldus Vendrik.

De bouw van nieuwe kolencentrales legt een bom onder de klimaatambities van Europa en Nederland. Niet alleen omdat kolencentrales enorm veel CO2 uitstoten, maar ook omdat ze groene energie van de markt drukken.

Kees Vendrik