Gemeente Urk

GroenFront wil demonstreren op Urk

Groenfront wil op zondag 15 november aanstaande demonstreren op Urk "voor windenergie op land". De actievoerder willen van 12.30 tot 17.30 uur een rondgang maken door het Oude Dorp met een platte kar en akoestische muziek.

Burgemeester Jaap Kroon van de gemeente Urk heeft middels een brief een dringend oproep gedaan aan de milieu-activisten om de zondag te ontzien. De Urker gemeenschap hecht zeer aan de zondagsrust en een landelijke demonstratie zoals Groenfront voor ogen staat verdraagt zich hier niet mee. Inmiddels heeft Groenfront laten om over de brief in dialoog te willen gaan. Wanneer er eventueel een gesprek plaatsvindt is nog niet bekend.

Inhoudelijk
Ook inhoudelijk zijn er vragen te stellen bij het voornemen van de milieu-activisten om uitgerekend op Urk een demonstratie te houden "voor windenergie op land".

* De actievoerders willen demonstreren voor "windenergie op land". Gemeente Noordoostpolder heeft de afgelopen jaren een beleid gevoerd om dit te voorkomen. Vandaar dat nu het plan is om windmolens in het water van het IJsselmeer te plaatsen. De vraag is dan ook waarom Urk overtuigt moet worden van iets waarin Urk geen beslissingsbevoegdheid heeft. Urk heeft geen problemen met windenergie op het land.

* Groenfront wil natuur beschermen. Het zou logischer zijn dat Groenfront zij aan zij met Urk zou strijden tegen de aantasting van een uniek natuurgebied in het IJsselmeer.
* Bij het lezen van de motivatie van Groenfront op de eigen website valt op dat zij het opnemen voor de boeren, die een "karig inkomen" zouden hebben. Een dergelijke verbroedering door Groenfront met de boeren die zich dergelijke grote investeringen kunnen veroorloven is op zijn minst opmerkelijk.
* Het windmolenproject is kapitalistisch te noemen. De ecologische waarden in het unieke natuurgebied worden opgeofferd aan de economische belangen van enkele ondernemers. De vraag is of Groenfront weet wat er werkelijk gaande is en wie uiteindelijk zullen profiteren van de inkomsten van het geplande megawindmolenpark.