Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 6 november 2009

Het vernietigingskamp Sobibor centraal
Presentatie boekje en vertoning fragmenten als blijvende herinnering

Op zondag 15 november 2009 staat in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork de geschiedenis van het vernietigingskamp Sobibor centraal. De aanvang van deze bijzondere bijeenkomst is 14.00 uur.

Het eerste gedeelte van het programma gaat over kampoverlevende Selma Engel-Wijnberg (1922). Zij is, van de 34.313 Nederlandse Joden die naar het vernietigingskamp Sobibor gedeporteerd zijn, één van de achttien overlevenden. Selma Wijnberg ontsnapte tijdens de opstand op 14 oktober 1943 met haar latere echtgenoot uit Sobibor en woont momenteel in de Verenigde Staten. Twee journalisten die haar geïnterviewd hebben, zullen tijdens het programma fragmenten van interviews laten zien en een toelichting op haar bijzondere verhaal geven:
* Cees Labeur interviewde Selma Wijnberg voor Hier en nu in het Duitse Hagen tijdens de Sobiborprocessen in 1982


* Ad van Liempt interviewde Selma Wijnberg enkele maanden geleden in opdracht van het Ministerie van VWS. Het doel hiervan is haar levensverhaal voor het nageslacht vast te leggen en voor een breed publiek toegankelijk te maken.

In het tweede gedeelte van het programma staat het leven centraal van een meisje dat Sobibor niet wist te overleven: Sylvia Sztycer (1940-1943). De schrijver, Martin van Liempt, heeft de naam van Sylvia uit een slachtofferregister geprikt en zoveel mogelijk over haar leven en haar lot uitgezocht en opgeschreven. Kampoverlevende Jules Schelvis (1921), Elisabeth Sztycer en Ad van Liempt zullen vanuit hun eigen perspectief over haar leven vertellen. Aansluitend zal het resultaat, een bijzonder boekje met als titel Sylvia moest mee naar Sobibor, het meisje met de grote strik (ISBN 978-90-72486-41-7) gepresenteerd worden.

Het bijzondere programma op 15 november a.s. over het vernietigingskamp Sobibor wordt georganiseerd door de Stichting Sobibor en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De toegang voor de lezing is inbegrepen bij de entree voor het museum.


Noot voor redacties


Ingezonden persbericht