CNV Onderwijs

26 februari 2008

Problemen bewegingsonderwijs opgelost?

Categorie: Basisonderwijs, cao primair onderwijs

CNV Onderwijs en CNV Schoolleiders zijn intensief betrokken bij het traject bewegingsonderwijs in het primair onderwijs. Inmiddels heeft het debat over de beleidsreactie van staatssecretaris Dijksma inzake het bewegingsonderwijs in de Tweede Kamer plaatsgevonden op 7 februari. Daarna is er overleg met de vele betrokken partijen geweest, waaronder CNV Onderwijs, over de 'scenario's' om de leergang bewegingsonderwijs te verlichten en (deels) te laten indalen in de PABO-opleiding. Eind maart zal de staatssecretaris haar uiteindelijke keuze aan de Tweede Kamer kenbaar maken.

De staatssecretaris van onderwijs, Sharon Dijksma, is op dit moment druk bezig de problemen rond de `smalle' bevoegdheid voor het bewegingsonderwijs in het primair onderwijs op te lossen.

CNV Onderwijs en CNV Schoolleiders hebben al diverse malen de politiek benaderd over dit onderwerp, mede naar aanleiding van een uitgebreide enquête onder de leden in juni 2007. Ook de afgelopen weken hebben CNV Onderwijs en CNV Schoolleiders wederom overleg gevoerd over een structurele oplossing.

CNV Onderwijs en CNV Schoolleiders hebben steeds gepleit voor het opnemen van de leergang bewegingsonderwijs in het normale curriculum van de PABO, zodat iedere afgestudeerde leraar weer volledig bevoegd voor alle vakken de PABO verlaat. Dit geeft alle afgestudeerden een gelijke startpositie op de arbeidsmarkt, voorkomt organisatorische problemen op de scholen en geeft de scholen de mogelijkheid in alle vrijheid te kiezen voor een verdere specialisatie, een extra impuls voor het bewegingsonderwijs en/of andere vakken.

Nadat de Tweede Kamer over de beleidsreactie van de staatssecretaris op 7 februari 2008 heeft gedebatteerd, werden vorige week diverse scenario's besproken om de leergang bewegingsonderwijs te verlichten en te laten `indalen' in de PABO.

CNV Onderwijs en CNV Schoolleiders hebben hierbij ingebracht dat zij de modules 1 en 2 van de leergang bewegingsonderwijs in het PABO-curriculum opgenomen willen zien, zodat iedere leraar weer `breed' bevoegd is en gymnastiek kan geven aan zijn eigen groep. De kosten van deze modules (nu zo'n 900 euro per stuk) zouden dan binnen de normale studiekosten van de PABO vallen.

Diegenen die zich verder willen specialiseren (de modules 3 en 4) of die een werkgever hebben die dat wenst, kunnen dan ná de PABO deze modules volgen, waarbij de werkgever de kosten draagt.

Hiermee kunnen scholen zélf de keuze maken of ze een extra impuls bewegingsonderwijs wensen en wie van de teamleden dit gaat doen. Op die manier kunnen de talenten van de diverse leraren optimaal worden benut. CNV Onderwijs en CNV Schoolleiders zijn van mening dat dát de kwaliteit van het onderwijs ten goede komt. CNV Onderwijs en CNV Schoolleiders hebben nogmaals benadrukt dat de inzet van mbo-ers in het bewegingsonderwijs alleen mogelijk kan en mag zijn náást de hbo-afgestudeerde leraar. De leraar dient bij de gymnastieklessen daadwerkelijk aanwezig te zijn dan wel deel te nemen aan het didactische proces.

De staatssecretaris heeft toegezegd eind maart een brief aan de Tweede Kamer te sturen met daarin de door haar gemaakte keuzes. CNV Onderwijs en CNV Schoolleiders zullen dit kritisch blijven volgen.
---