Prof. dr. Rien van Waas ontvangt ONT-award

20/11/2009 11:00

Het Branche Bureau BV

Organisatie van Nederlandse Tandprothetici eert hoogleraar:

Prof. dr. Rien van Waas ontvangt ONT-award

Tijdens de algemene ledenvergadering van de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT) op 20 november ontvangt prof. dr. Rien van Waas de ONT-award. ONT-voorzitter Ralph Adolfsen overhandigde de hoogleraar de award vanwege zijn grote verdienste voor de beroepsgroep. "Tandprothetici zijn zorgverleners binnen de eerstelijns gezondheidszorg. Daarnaast beschikken ze over de ambachtelijke vaardigheid die nodig is om een gebitsprothese te vervaardigen. Professor Van Waas heeft onze beroepsgroep hierbij altijd op waarde weten te schatten. En daarvoor willen wij hem de erkenning geven die hij verdient", aldus Adolfsen.

Rien van Waas (62) zette in januari 2009 een punt achter zijn hoogleraarschap Orale Functieleer binnen het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), de bundeling van de faculteiten Tandheelkunde van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Vanaf 1995 doceerde hij op het terrein van de prothetische tandheelkunde en orale implantologie. Van Waas werkte voorheen binnen de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit Nijmegen. Het was de tijd waarin tandartsen en tandprothetici elkaar nog lang niet zo goed verstonden als tegenwoordig het geval is. "Tot begin jaren negentig was het niet gebruikelijk om je als tandarts met een tandprotheticus te bemoeien", aldus Van Waas. "Ik heb dat nooit goed begrepen. Een van de eerste dingen die ik heb gedaan na mijn aanstelling bij de ACTA, was dan ook contact zoeken met de ONT. Ik wilde de beroepsgroep van tandprothetici serieus nemen. Wat mij betreft is er nooit enkele reserve geweest ten aanzien van de beroepsgroep. In de loop der jaren heb ik gemerkt dat hetzelfde geldt voor het overgrote deel van de tandartsen."

Van Waas is momenteel nog voorzitter van de Beroepenveldcommissie van de opleiding Tandprothetiek. Ook verzorgt hij verschillende na- en bijscholingen zoals de tweedaagse cursussen 'de volledige overkappingsprothese op implantaten' en 'de partiële prothese'.





http://www.kunstgebit.nl