Nieuw-Vlaamse Alliantie


Excuses van Glenn Audenaert (20/11/09)

N-VA Kamerlid Ben Weyts neemt er akte van dat de directeur van de Brusselse gerechtelijke politie, Glenn Audenaert, tegemoet is gekomen aan zijn vraag om publiekelijk zijn excuses aan te bieden voor zijn ongehoorde uitspraken in Humo. Ik ga ervan uit dat deze excuses niet alleen gericht zijn aan onze kiezers, maar ook aan het voltallige politiekorps, wiens politieke onpartijdigheid Audenaert gezien zijn functie in opspraak had gebracht, reageert Weyts. Als dat het geval is, is dit dossier wat mij betreft afgesloten. Althans voorlopig. Want iemand kan twee gele kaarten oplopen, maar je kan nu eenmaal geen drie gele kaarten krijgen.

In een interview in het weekblad Humo had Audenaert gezegd dat hij overal te lande gaat spreken. Behalve wanneer de uitnodiging uitgaat van Vlaams Belang, Lijst Dedecker en de N-VA. Over VB zei hij dat hij de waarden van die partij niet deelt. Over N-VA en LDD sprak het hoofd van de gerechtelijke politie ongehoorde taal. "Ik ga niet spreken voor een publiek dat de staat die ik dien in vraag stelt. Dan had ik evengoed in de jaren dertig voor de fascisten kunnen gaan spreken", klonk het.

In eerste instantie probeerde Audenaert zijn uitspraken te minimaliseren door te beweren dat de journalist hem niet correct had geciteerd. Maar dat volstond voor mij allesbehalve. Na dergelijke ongehoorde publieke uitspraken, moeten er minstens publieke verontschuldigingen volgen. Zeker bij monde van de directeur van de Brusselse gerechtelijke politie. Maar goed, ik neem er akte van dat hij aan onze vraag gehoor heeft gegeven, besluit Weyts.

Auteur:
Ben Weyts
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be