TÜV Rheinland waarschuwt: kerstverlichting en speelgoed voldoen vaak niet aan de eisen 20/11/2009 14:43

PR Newswire

AMSTERDAM, November 20 /PRNewswire/ --

- Met het voldoen aan de eisen voor veiligheid is het vaak schrikbarend gesteld 42 stuks kerstverlichting en 31 speelgoedartikelen zijn getest: drie van de vier producten voldoen niet aan de wettelijke eisen

Slechte afwerking, losse kabels, brandgevaar, kleine onderdelen waar kinderen zich in kunnen verslikken, verboden weekmakers en ontbrekende veiligheidsvoorschriften: het onafhankelijke onderzoeksinstituut TÜV Rheinland heeft 42 stuks kerstverlichting en 31 speelgoedartikelen in zes Nederlandse steden gekocht en in laboratoria in Eindhoven, Niekerk, Keulen en Neurenberg getest. De resultaten zijn alarmerend. Hoewel alleen de naleving van de belangrijkste wettelijke voorschriften ten aanzien van veiligheid werden gecontroleerd, hebben drie van de vier artikelen de test niet doorstaan. Dat wil zeggen dat deze binnen de Europese Unie niet mogen worden verkocht.

De specialisten van TÜV Rheinland hebben in oktober en november 2009 kerstverlichting in de prijsklassen van EUR 0,89 tot EUR 14,95 gekocht in Amsterdam, Apeldoorn, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Venlo. Tevens hebben zij enige aankopen via internet gedaan. Bij het testen hebben 32 van de 42 exemplaren de toets der kritiek niet kunnen doorstaan. "Voor een deel is op deze manier het gebrek aan veiligheid blootgelegd. Bij drie
verlichtingssnoeren bestond zelfs het risico op een elektrische schok," aldus Henk-Jan Pieters, directeur van TÜV Rheinland EPS in Niekerk. De meeste gebreken hebben betrekking op onjuiste of ontbrekende
veiligheidsvoorschriften op de verpakking, constructiefouten en te grote hitteontwikkeling. Ontbrekende veiligheidsvoorschriften kunnen ernstige gevolgen hebben, bijvoorbeeld wanneer niet duidelijk is dat de kerstverlichting alleen geschikt is voor gebruik binnenshuis of dat kapotte lampjes direct moeten worden vervangen. Wanneer een lampje stuk gaat en niet wordt vervangen, kan de temperatuur flink oplopen. Eén van de verlichtingssnoeren bereikte in de test een temperatuur van 2500 Celsius, terwijl 900 Celsius de maximaal toegestane waarde is.

De resultaten van het geteste speelgoed met een maximale prijs van EUR 10,- dat ook in de reguliere handel was gekocht, zijn net zo alarmerend. "10 artikelen vertoonden geen gebreken, maar 21 stuks voldeden zelfs niet aan de minimale wettelijke voorschriften," vat Hans Groothuis, directeur van TÜV Rheinland Quality in Eindhoven waar de chemische testen zijn uitgevoerd, de uitkomsten samen. Tien speelgoedartikelen bevatten verboden weekmakers, de zogenaamde ftalaten. Weekmakers in kunststof producten zijn vermoedelijk kankerverwekkend. Om te voorkomen dat kinderen hieraan worden blootgesteld, is het gebruik van bepaalde soorten weekmakers in de gehele Europese Unie verboden.

Bij zes van de geteste speelgoedartikelen lieten kleine onderdelen los waar kinderen zich in kunnen verslikken, hetgeen vooral voor kinderen onder de drie jaar zeer gevaarlijk kan zijn. De producten zijn getoetst volgens de EN 71-norm die betrekking heeft op de veiligheidseisen die aan speelgoed worden gesteld en de verordening 1907/2006/EG, Bijlage XVII die het gebruik van bepaalde ftalaten-weekmakers verbiedt.

Op grond van de testresultaten doen de experts ook een beroep op de verantwoordelijkheid van de gebruiker: koop liever één degelijk stuk speelgoed dan meerdere goedkope producten. Laat je adviseren en wees bewust van wat je koopt. Een andere tip is om bij de aanschaf te letten op de aanwezigheid van een erkend keurmerk, zodat je weet dat het product door een onafhankelijke organisatie is getest en/of beoordeeld.

Zowel de testresultaten als de tips zijn terug te vinden op internet: http://www.tuv.com/nl. Foto's om te downloaden staan in de rubriek Beeldmateriaal/Producten op de pagina http://www.tuv.com/presse.