Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


20-11-2009
Freshfel pleit voor versoepeling import China

Het is tijd voor een verandering in de relatie met CHina op het gebied van de handel in groenten en fruit. Al jarenlang exporteert China beduidend meer groenten en fruit naar Europa dan andersom. In 2008 exporteerde China 750.000 ton terwijl er maar 15.000 ton groenten en fruit werd geïmporteerd uit Europa.

Philip Binard, directeur van Freshfel, maakte een statement tijdens het '2009 Forum of Fruit and Vegetable Inspection and Quarantine' in Ghangzou, China. Hij pleitte onder andere voor verkorting van de procedure en acceptatie van de CHinese overheid voor bundeling van het uitvoeren van Pest Risk Analyses (PRA) per product en per land. Binard benadrukte dat alle producten uit Europa voldoend aan strenge eisen op het gebied van kwaliteit, voedselveiligheid en fytosanitaire zaken.

Wie geïnteresseerd is in het hele persbericht, kan dat hier downloaden.

Frugi Venta heeft in 2008 ingstemd met de besteding van collectief geld aan het uitvoeren van een PRA voor de export van Conference peren naar China. Van de 132 mogelijke plagen en ziekten die in peren kunnen voorkomen, blijken alleen bacterievuur en fruitmot een obstakel voor de Chinezen.