ABVAKABO FNV

Functiegericht opleiden in verpleeg- en verzorgingshuiszorg

Welke functies komen in aanmerking voor functiegericht opleiden in de verpleeg- en verzorgingshuiszorg? En aan welke voorwaarden moeten dergelijke opleidingen voldoen? Sociale partners verenigd in Arbeidsmarkt- en Opleidingsbeleid in de Verpleeg- Verzorgingshuizen en Thuiszorg (A+O VVT) onderzoeken de mogelijkheid tot functiegericht opleiden, om de tekorten aan verzorgenden op niveau 3 aan te pakken. Je kunt A+O VVT helpen bij dit onderzoek. Wat denkt jij? Is functiegericht opleiden haalbaar in de verpleeg- en verzorgingshuiszorg?

Functiegericht opleiden
Functiegerichte opleidingen zijn bedoeld voor specifieke functies in de verpleeg- en verzorgingshuiszorg. In tegenstelling tot de reguliere opleidingen waar men zorgbreed wordt opgeleid. In de thuiszorg bijvoorbeeld bestaat al een systeem van functie-opleidingen gericht op specifieke functies en erkend door de branche. Kenmerkend voor deze opleidingen is, dat ze op elkaar aansluiten. Daarmee bieden de branche-erkende opleidingen perspectief tot doorstroming en aansluitingsmogelijkheden op het reguliere onderwijs. Functieopleidingen in de thuiszorg dragen in belangrijke mate bij aan het kwalificeren van herintreders en zij-instromers.

Jouw hulp
Heb jij in jouw werkomgeving ervaring met functiegericht opleiden? Dan willen wij het graag van jou weten. Jouw kennis en ervaringen zijn voor A+O VVT een waardevolle toevoeging aan het onderzoek over functiegericht opleiden. Samen met de onderzoeksgegevens werkt A+O VVT een plan uit voor mogelijkheden in de verpleeg- en verzorgingshuiszorg.

Draagvlak en voorwaarden
Uit onderzoek blijken functiegerichte opleidingen onbekend te zijn in de verpleeg- en verzorgingshuiszorg. Toch behoort dit, als er voldoende draagvlak is, wel tot de mogelijkheden. Volgens de respondenten moeten de functieopleidingen dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen:
o Er is samenhang tussen functie- en beroepsopleidingen. Medewerkers houden het perspectief op een landelijk erkend diploma. o De reguliere functieopleiding mag niet duurder zijn dan reguliere opleidingen.
o De opleiding moet dichtbij (liefst op de werkplek) plaatsvinden. o De functieopleiding is opgenomen in de arbeidsvoorwaarden.

`Voldoende gekwalificeerde verzorgenden, nu en in de toekomst, dat is onze uitdaging. Dat kan alleen maar als we buiten gebaande paden durven denken en doen. Functiegericht opleiden is zo'n nieuwe aanpak. Daarmee kun je sneller dan voorheen beschikken over meer gekwalificeerde medewerkers.' Godfried Verkerk (voorzitter A+O VVT)

Aanleiding
De aanleiding van het onderzoek naar de haalbaarheid van functiegericht opleiden komt voort uit een eerder arbeidsmarktonderzoek. Uit dat onderzoek blijkt dat in de nabije toekomst tekorten aan verzorgenden op niveau 3 ontstaan. Bij een sterkere groei van de werkgelegenheid doen zich zelfs tekorten voor bij alle categorieën verzorgend, verpleegkundig en sociaal-agogisch personeel. De relatief lange opleidingsduur van zorg- en sociaal-agogische opleidingen kan potentiële werknemers afschrikken om naar een baan in de verpleeg- en verzorgingshuiszorg te solliciteren.

A+O VVT
Op 1 juli hebben de werknemers en werkgevers van de verpleeg- en verzorgingshuizen én de thuiszorginstellingen hun krachten gebundeld in de nieuwe Stichting A+O VVT (Arbeidsmarkt- en Opleidingsbeleid Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg). Personele knelpunten helpen oplossen, de werkomgeving aantrekkelijker maken en goede arbeidsomstandigheden creëren, zijn thema's waarop A+O VVT zich richt.

Stuur je ervaring en reactie naar: info@aovvt.nl. 27-11-2009, Verpleeg- en verzorgingshuizen | Doorsturen
* Geen reacties

---