Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie Mw. Drs. S.S. Tan

Titel proefschrift
Microcosting in Economic Evaluations

---

Promotors:
Prof.dr. C.A. Uyl-de Groot

---

Datum
27 november 2009 13:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Erasmus MC

Behandelkosten met rekenmethode goed in te schatten

Schaarse bronnen binnen de zorg verantwoord verdelen

Om de schaarse bronnen binnen de zorg goed te verdelen worden economische evaluaties gedaan. Om de kosten van behandelingen te schatten zijn drie methodes beschikbaar. De `top down microcosting' methode heeft de voorkeur, want deze is zowel nauwkeurig als haalbaar, stelt Siok Swan Tan in haar proefschrift `Microcosting in Economische Evaluaties. Aspecten van nauwkeurigheid, haalbaarheid, consistentie en generaliseerbaarheid'. Tan promoveert op vrijdag 27 november 2009 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Omdat de diversiteit aan medische behandelingen in de afgelopen decennia enorm is gegroeid, staan de zorgbudgetten in Westerse landen voortdurend onder druk. De afweging voor welk doel geld wordt aangewend moet gestructureerd worden gedaan. Deze wordt doorgaans gemaakt met economische evaluaties die zowel de kosten als effecten van alternatieve medische behandelingen schatten.

Hoewel de effecten van medische behandelingen minstens zo belangrijk zijn, staan in het proefschrift van Tan de kosten centraal. De doelstelling was de kosten van specifieke medische behandelingen te schatten en conclusies te trekken wat betreft de toepassing van drie kostenmethoden. De methoden werden toegepast in een verscheidenheid aan medische specialismen, waaronder oncologie, hematologie, intensive care medicine, tandheelkunde, huisartsgeneeskunde, cardiologie en neurochirurgie.

Er bestaat nog geen consensus over de beste methode om de kosten van behandelingen te schatten. De `bottom up microcosting' methode wordt over het algemeen verondersteld de meest nauwkeurige kostenschatting te geven, maar is vanwege haar tijdsintensieve karakter nauwelijks haalbaar. `Gross costing' kostenschattingen zijn weliswaar haalbaar, maar zeer onnauwkeurig .

De `top down microcosting' methode bepaalt kosten weliswaar per individuele kostencomponent. Uit het onderzoek van Tan is gebleken dat `top down microcosting' kostenschattingen redelijk nauwkeurig zijn vergeleken met `bottom up microcosting' kostenschattingen en dat de `top down microcosting' methode redelijk haalbaar is vergeleken met de `gross costing' methode. Daarnaast bleken `top down microcosting' kostenschattingen consistent en generaliseerbaar te zijn.