Ministerie van Economische Zaken

Heemskerk: Nuchtere discussie over privacy en ICT ontbreekt te vaak

26 november 2009 | nieuwsbericht | ICT-beleid

'Er moet een zakelijker discussie gevoerd worden over privacy en ICT-toepassingen. Nu is de discussie vaak eenzijdig, domineren indianenverhalen soms het debat of blijven terechte zorgen onderbelicht. Een nuchtere discussie ontbreekt veelal'. Dat zei staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken donderdag 26 november 2009 bij het Jaarcongres van ECP-EPN in Scheveningen.

handen op het toetsenbord van een laptop

Privacy vormt volgens Heemskerk bij de introductie van veel ICT-toepassingen een gevoelig punt, dat elke keer weer terug komt. Denk bijvoorbeeld aan de debatten rond de kilometerheffing, de OV-chipkaart, de slimme energiemeter en netwerksites.

'Begrip privacy in hoge mate subjectief'

'Het begrip 'privacy' is in hoge mate subjectief en kan verschillend worden benaderd. Hierdoor wordt zelden een heldere discussie over het onderwerp gevoerd. Dit werkt onduidelijkheid, misverstanden en zelfs onterechte angsten in de hand en brengt daarmee risico's met zich mee. Door doemscenario's krijgen legitieme ICT-toepassing mogelijk geen kans om zich te ontwikkelen. Ook te weinig of te laat aandacht aan privacy is niet goed: het moet ten alle tijden serieus worden genomen. Het is nodig helderheid en structuur te krijgen in de privacydiscussie om zo misverstanden te voorkomen. Hierdoor neemt ook de kans toe op succes van een toepassing,' aldus de staatssecretaris.

Zakelijker discussie voeren

Heemskerk presenteerde tijdens het congres een model aan de hand waarvan de discussie zakelijker en beter gestructureerd kan worden gevoerd. Het zogenaamde privacy model geeft aan de hand van drie concrete hoofdvragen aanbieders en gebruikers de mogelijkheid te bepalen of privacy een punt van aandacht is:

1. Is er bij de toepassing sprake van privacy?
2. Wat zijn de risico's?

3. Kunnen die risico's beperkt worden?

Goede afweging tussen voor- en nadelen

Met een antwoord op deze vragen en door uitwerking van het model kun je tot slot een goede afweging maken tussen de voor- en nadelen van invoering van een toepassing. In 2010 worden er in opdracht van Economische Zaken door ECP-EPN aan de hand van het Privacy model diverse debatten rondom privacyaspecten van ICT-toepassingen georganiseerd. Ook moet het model vroeg in de beleidsvorming worden toegepast, zodat discussie op tijd plaatsvindt en nog aanpassingen kunnen worden verricht die de privacy ten goede komen.

In zijn speech wees Heemskerk tot slot ook op de gebruikers zelf die soms al hun gegevens op internet zetten en riep ze op hier zorgvuldiger mee om te gaan. Met het programma Digivaardig & Digibewust werkt Heemskerk samen met bedrijven en maatschappelijke organisaties aan het verhogen van de bewustwording op dit vlak.